Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

Πρόεδρος Αυστρίας: «Ανοιχτή πληγή το ναζιστικό στρατόπεδο Μαουτχάουζεν»Για την ενοχή της χώρας του στη ναζιστική περίοδο μίλησε στο τηλεοπτικό και διαδικτυακό μήνυμά του ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν με την ευκαιρία της 75ης επετείου από την απελευθέρωση του γερμανοναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Μαουτχάουζεν, από συμμαχικά στρατεύματα στις 5 Μαΐου 1945. Χαρακτήρισε το στρατόπεδο μία "ανοιχτή πληγή στην ιστορία της Αυστρίας".


"Εμβρόντητοι --ακόμη και σήμερα-- και γεμάτοι ντροπή, υποκλινόμαστε μπροστά στα θύματα εκείνης της εποχής, και με πλήρη ταπεινοφροσύνη αναγνωρίζουμε πως δεν μπορούμε να αναιρέσουμε αυτό που συνέβη, και εάν ακόμη η ενοχή μπορεί να μην βαραίνει τους μεταγενέστερους, πρέπει παρ΄ όλα αυτά να αναλάβουμε την ευθύνη", τονίζει στο μήνυμά του.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό πρόεδρο, "στην αρχή υπήρχε η αποσιώπηση και η παράβλεψη ενόψει του αντισημιτισμού και του ρατσισμού, όμως το Μαουτχάουζεν δεν έπεσε από τον ουρανό, το Ολοκαύτωμα ήταν το φρικτό τέρμα. Πολλοί Αυστριακοί ήταν δράστες, η Αυστρία αναγνωρίζει τη συνενοχή της στα εγκλήματα του εθνικοσοσιαλισμού. Για εκείνους που διώχτηκαν και δολοφονήθηκαν, το Μαουτχάουζεν είναι ένα σύμβολο των βασάνων τους"."Το Μαουτχάουζεν είναι μία υπόμνηση, στο Μαουτχάουζεν έγινε πέτρα το ΄Ποτέ ξανά΄, και σήμερα αυτό σημαίνει ότι ποτέ δεν επιτρέπεται να υπάρξει ανοχή στον ρατσισμό και στον αντισημιτισμό και ότι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι αμέριστη", διακηρύττει στο σημερινό του μήνυμα ο πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Οι παραδοσιακές τελετές μνήμης για την επέτειο απελευθέρωσης του Μαουτχάουζεν επρόκειτο να πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Κυριακή 10 Μαΐου, αλλά εφέτος, για πρώτη φορά μεταπολεμικά --λόγω της τρέχουσας πανδημίας-- θα μεταδοθούν ομιλίες και θα προβληθεί ιστορικό υλικό σε απευθείας σύνδεση με την ιστοσελίδα της Αυστριακής Επιτροπής Μαουτχάουζεν.

Η Επιτροπή είχε ανακοινώσει στα μέσα Απριλίου, τη ματαίωση των τελετών μνήμης στις πρώην εγκαταστάσεις του γερμανοναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Μαουτχάουζεν της Άνω Αυστρίας, όπου, 3.700 Έλληνες, μαζί με πολλές δεκάδες χιλιάδες άλλους ανθρώπους, υπήρξαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Στις κεντρικές τελετές, με την ευκαιρία μάλιστα συμπλήρωσης φέτος, 75 χρόνων από την απελευθέρωση του στρατοπέδου, αναμένονταν, όπως κάθε χρόνο, δεκάδες επίσημες αντιπροσωπείες και πολλές χιλιάδες προσκυνητές από όλη την Ευρώπη, παρούσας της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της Αυστρίας, με επικεφαλής τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Στο ελληνικό μνημείο στο πρώην ναζιστικό στρατόπεδο εξόντωσης, ο Ελληνισμός τιμά κάθε χρόνο τη μνήμη των 3.700 θυμάτων του, με τρισάγιο, ομιλίες, καταθέσεις στεφάνων, παρουσίαση του μνημειώδους έργου του Μίκη Θεοδωράκη "Μαουτχάουζεν", και με εκπροσώπηση της ελληνικής πολιτείας.

Το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Μαουτχάουζεν, έξω από το ομώνυμο χωριό 170 χιλιόμετρα δυτικά της Βιέννης, ιδρύθηκε από τους Γερμανούς ναζιστές, πριν από 82 χρόνια, τον Αύγουστο του 1938 --λίγους μήνες μετά την προσάρτηση της Αυστρίας στο γερμανοναζιστικό Τρίτο Ράιχ στις 12 Μαρτίου 1938-- αρχικά για να μεταφερθούν εκεί κρατούμενοι από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου και μετά από το 'Αουσβιτς.

Μέχρι την απελευθέρωσή του, από συμμαχικά στρατεύματα στις 5 Μαΐου 1945, πάνω από 206.000 κρατούμενοι από όλη την Ευρώπη, γνώρισαν στο Μαουτχάουζεν ό,τι πιο απάνθρωπο μπορεί να συλλάβει ο ανθρώπινος νους.

Για τους 122.797 από αυτούς --ανάμεσά τους και 3.700 Έλληνες-- η απελευθέρωση ήλθε πολύ αργά, είχαν ήδη αφήσει στα κρεματόρια του Μαουτχάουζεν την τελευταία τους πνοή.

Μετά τον πόλεμο οι εγκαταστάσεις του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης μετατράπηκαν σε μουσείο και τόπο προσκυνήματος με μνημεία των χωρών που είχαν εκεί τα θύματά τους, και κάθε χρόνο, στην επέτειο απελευθέρωσής του, συρρέουν στο Μαουτχάουζεν πολλές χιλιάδες προσκυνητές από τα πέρατα της Ευρώπης, αλλά και οι ελάχιστοι πλέον εν ζωή από τους επιζώντες του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου