Τρίτη 5 Μαΐου 2020

Φόβοι για τρεις χιλιάδες θανάτους την ημέρα στις ΗΠΑΗ χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ, που έσπευσαν να επιτρέψουν την επανεκκίνηση αρκετών κλάδων της οικονομίας, έχει επιδεινώσει δραματικά τις προβλέψεις των διαφόρων μοντέλων που χρησιμοποιούνται στην πανδημία του κορωνοϊού. Το έγκυρο Ινστιτούτο Μετρήσεων Υγείας και Αξιολόγησης, του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον προβλέπει πλέον τουλάχιστον 134.000 θανάτους από τον ιό, ενώ μέχρι τις 13 Απριλίου μιλούσε για 60.000. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο του Λευκού Οίκου, τις επόμενες εβδομάδες και μέχρι την 1η Ιουνίου ο αριθμός των θανάτων θα φτάσεις τους 3.000 ημερησίως, αριθμός μεγαλύτερος κι από την κορύφωση της πανδημίας προ 15νθημέρου, όταν οι θάνατοι κυμαίνοντας στους 2.000 την ημέρα.

Την Κυριακή, η συντονίστρια της Ομάδας Δράσης του Λευκού Οίκου για τον κορωνοϊό, δρ. Ντέμπορα Μπίρξ, είπε ότι το αρχικό σενάριο που προέβλεπε 100-240 χιλιάδες θανάτους υπό την προϋπόθεση πως θα τηρηθούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης δεν έχει αλλάξει.

Ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε χθες στα 1,2 εκατομμύρια, με τους θανάτους στους 69.611. Μόλις 187.000 έχουν ανανήψει από την αρχή της πανδημίας και 954.819 παραμένουν ασθενείς, εκ των οποίων οι 16.043 σε σοβαρά κρίσιμη κατάσταση.

Στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, με 327.374 κρούσματα και 24.994 θανάτους, ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο παρουσίασε χθες τις τέσσερις φάσεις επανεκκίνησης της οικονομίας στην πολιτεία, μετά τις 15 Μαΐου – ημερομηνία που λήγουν τα περιοριστικά μέτρα. Ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, καθώς όλα εξαρτώνται από την μείωση των κρουσμάτων και των θανάτων, προειδοποιώντας ότι και στην πανδημία της ισπανικής γρίπης το 1918, η δεύτερη φάση της ήταν πιο θανατηφόρα από την πρώτη.

Η επανεκκίνηση θα ξεκινήσει σε κομητείες της πολιτείας με χαμηλό αριθμό κρουσμάτων – στα βόρεια – και από οικονομικούς κλάδους όπως η οικοδομή, η μεταποιητική βιομηχανία και καταστήματα λιανικής. Στη δεύτερη φάση, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τα μεσιτικά γραφεία και τα γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων, στην τρίτη φάση τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία και στην τέταρτη οι χώροι ψυχαγωγίας και διασκέδασης και τα σχολεία.

https://dialogos.com.cy/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου