Τρίτη 12 Μαΐου 2020

Ιταλία: Μετά την 1η Ιουνίου θα ανοίξουν μπαρ, εστιατόριαΗ κυβέρνηση της Ιταλίας ανήγγειλε χθες Δευτέρα ότι θα εκχωρήσει στις περιφέρειες τη δικαιοδοσία να αίρουν περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού, κίνηση που αναμένεται να οδηγήσει στην ανάκληση των περισσότερων από τους εναπομείναντες περιορισμούς την ερχόμενη εβδομάδα.


Η Ιταλία ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη όπου επιβλήθηκε lockdown σε εθνικό επίπεδο, τον Μάρτιο. Αν και κάποια μέτρα έχουν χαλαρώσει, πολλές περιφέρειες δυσφορούν για τον βραδύ ρυθμό της επανόδου στην ομαλότητα και αξιώνουν τον έλεγχο της διαδικασίας.


Με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές που χάραξε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, τα περισσότερα καταστήματα θα ανοίξουν ξανά τη Δευτέρα. Όμως μπαρ, εστιατόρια και κομμωτήρια θεωρητικά δεν θα ανοίξουν πριν από την 1η Ιουνίου το νωρίτερο.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ υπουργών και τοπικών αιρετών χθες, όμως, η κυβερνητική συμμαχία συμφώνησε οι 20 περιφέρειες της Ιταλίας να κινηθούν η καθεμιά με τον δικό της ρυθμό, σβήνοντας έτσι το φυτίλι της αυξανόμενης έντασης μεταξύ των κομμάτων που συγκροτούν την πλειοψηφία.

"Λέγαμε πάντα ότι αν τα δεδομένα σχετικά με τη διασπορά (του κορονοϊού) ήταν ενθαρρυντικά, θα επισπεύδαμε την επανεκκίνηση" της οικονομικής δραστηριότητας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάγιο.

"Οι περιφέρειες θα λάβουν (σύντομα) οδηγίες για να ανοίξουν μπαρ, εστιατόρια, κομμωτήρια και κλινικές αισθητικής από τη 18η Μαΐου", πρόσθεσε ο ηγέτης του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S, "αντισυστημικό").

Η Ιταλία θρηνεί σχεδόν 31.000 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19, της ασθένειας που προκαλεί ο κορονοϊός, αφότου διαπιστώθηκε πως ο SARS-CoV-2 εξαπλωνόταν ταχύτατα στην επικράτειά της, την 21η Φεβρουαρίου. Ο απολογισμός αυτός είναι ο τρίτος βαρύτερος στον πλανήτη, πίσω μόνο από αυτούς στις ΗΠΑ και στο ΗΒ.

Ωστόσο, η εξάπλωση της πανδημίας μοιάζει να επιβραδύνεται. Χθες Δευτέρα καταγράφηκαν 744 νέα κρούσματα μόλυνσης. Επρόκειτο για τη μικρότερη ημερήσια αύξηση από την 4η Μαρτίου. Ο αριθμός των θανάτων σε ημερήσια βάση (179) που ανακοινώθηκε χθες ήταν ελαφρά υψηλότερος της προηγουμένης (165) αλλά παρέμεινε για τρίτη συνεχόμενη ημέρα κάτω από το όριο των 200, σύμφωνα με την πολιτική προστασία.

Εξάλλου, χθες ο αριθμός των ασθενών σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) έπεσε χθες κάτω από τους 1.000 — στους 999, για την ακρίβεια — για πρώτη φορά από τη 10η Μαρτίου, δηλαδή την επομένη της απόφασης να επιβληθεί το λοκντάουν, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ο αριθμός των ασθενών σε ΜΕΘ είχε κορυφωθεί την 3η Απριλίου, όταν ανερχόταν σε 4.068. Εκείνη τη στιγμή, το σύστημα υγείας στη βόρεια Ιταλία έμοιαζε να καταρρέει.

Η πανδημία έπληξε ορισμένες περιφέρειες πολύ βαριά, ειδικά τη Λομβαρδία, στον βορρά, όπου καταμετρώνται σχεδόν οι μισοί θάνατοι. Άλλες περιφέρειες έμειναν συγκριτικά αλώβητες.
thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου