Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

Κορωνοϊός: Νέο Τέστ κοστίζει 1 ευρώ και βγάζει αποτέλεσμα σε 10 λεπτάΠαρόλο που δεν υπάρχει ένα και μόνο διαγνωστικό εργαλείο για τον κορωνοϊό, κάποιου είδους ενιαία συσκευή για όλο τον κόσμο, τα περισσότερα από τα υπάρχοντα τεστ κοστίζουν δεκάδες ή εκατοντάδες ευρώ. Και η δυνατότητα έκδοσης αποτελεσμάτων προϋποθέτει επεξεργασία η οποία διαρκεί μερικά 24ωρα τουλάχιστον.

Ωστόσο, η βρετανική εταιρεία Mologic, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Παστέρ στο Ντακάρ της Σενεγάλης, φέρεται να έχει κατασκευάσει μια συσκευή διάγνωσης του Covid-19 η οποία ανατρέπει όλα τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Διότι είναι σε θέση να παραγάγει αποτέλεσμα εντός 10 λεπτών, ενώ το κόστος της είναι μηδαμινό, της τάξης του 1 ευρώ.

Η Mologic ισχυρίζεται ότι έχει τη δυνατότητα παραγωγής 6 διαφορετικών τύπων της συσκευής της, αναλόγως της χρήσης για την οποίαν προορίζεται. Αναλόγως δηλαδή για το εάν θα χρησιμοποιηθεί σε εργαστήριο, νοσοκομείο ή κατ' οίκον. Προφανώς η πιο εξελιγμένη εκδοχή της είναι και η ταχύτερη.
Εκ μέρους της Mologic, ο ιατρικός διευθυντής της εταιρείας Τζο Φίτσετ εξηγεί ότι «τώρα είναι η στιγμή να παραγάγουμε συσκευές υψηλών επιδόσεων και χαμηλού κόστους. Δεν είναι η ώρα να εστιάσουμε στο κέρδος, διότι το μόνο που καταφέρνουμε είναι να παρατείνουμε την έξαρση της πανδημίας».

Προκειμένου να επιτύχει τη μείωση του κόστους για τις διαγνωστικές της συσκεύες, η Mologic έχει περικόψει περιττές δαπάνες όπως πχ οι μεταπράτες. Και, επιπλέον, αξιοποιεί το πρόγραμμα Gavi, το οποίο αφορά στη διεθνή συνεργασία μεταξύ οργανισμών υγείας των πιο οικονομικά αδύναμων κρατών. Κατ' αυτό τον τρόπο η Mologic μπορεί να διαθέτει τα τεστ σε χώρες όπως η Σενεγάλη σε τιμές περίπου 1 ευρώ ανά συσκευή, συναρτήσει, βεβαίως της μεγάλης ποσότητας που απαιτείται.

Η Mologic έχει τη δική της παράδοση στα φθηνά, αποτελεσματικά και εύχρηστα τεστ. Ο Πολ Ντέιβις, ένας εκ των συνιδρυτών της εταιρείας, υπήρξε πρωτοπόρος στα κατ' οίκον τεστ εγκυμοσύνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου