Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Βάδη Βυτεμβέργη: Μετα τα μπαρ και τις καφετέριες προς κλείσιμο και τα αεροδρόμια ;

Ακόμη αυστηρότερα μέτρα περιορισμού της κίνησης των πολιτών και της λειτουργίας της αγοράς σχεδιάζει το γερμανικό υπουργείο Υγείας, προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση του νέου κορονοϊού. Στο ίδιο πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας συνιστά να αποφεύγονται τα "μη απαραίτητα" ταξίδια στο εξωτερικό, ενώ, μετά το μερικό κλείσιμο των συνόρων, η Βαυαρία κηρύχθηκε σε "κατάσταση καταστροφής" και η Βάδη-Βυρτεμβέργη ετοιμάζεται να κλείσει τα αεροδρόμιά της.
Σύμφωνα με εσωτερικό κυβερνητικό έγγραφο που επικαλείται η εφημερίδα BILD, το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας και οι Πρωθυπουργοί των ομόσπονδων κρατιδίων έχουν συμφωνήσει σε περαιτέρω περιορισμό των κοινωνικών επαφών των πολιτών σε δημόσιο χώρο, ο οποίος θα εφαρμοστεί όταν κριθεί αναγκαίο από το κάθε κρατίδιο.

Ένα από τα πρώτα μέτρα προβλέπει να κλείσουν τα εμπορικά καταστήματα, πλην εξαιρέσεων. Ανοιχτά θα παραμείνουν τα καταστήματα ειδών διατροφής, οι υπαίθριες αγορές, οι τράπεζες, τα βενζινάδικα, οι μεταφορικές εταιρίες, το ταχυδρομείο, τα κομμωτήρια, τα φαρμακεία, τα περίπτερα, τα δημόσια πλυντήρια και τα καταστήματα χονδρικής πώλησης.
Επιπλέον, τα σούπερ μάρκετ θα υποχρεωθούν να λειτουργούν και τις Κυριακές, ενώ τα εστιατόρια που πληρούν τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί (μέχρι 50 άτομα και μόνο εφόσον τα τραπέζια απέχουν 1,5 μέτρο μεταξύ τους), θα πρέπει να κλείνουν έως τις 18:00. Αυστηροί περιορισμοί θα τεθούν στην λειτουργία των καταστημάτων που πωλούν είδη διατροφής για ζώα. Κλειστά θα παραμείνουν μπαρ, κλαμπ, θέατρα, όπερες, αίθουσες συναυλιών, μουσεία, εκθέσεις, κέντρα απασχόλησης παιδιών, καζίνο, κολυμβητήρια, γυμναστήρια, ακόμη και παιδικές χαρές.

Στο ίδιο έγγραφο επισημαίνεται ότι θα απαγορευτεί και η συνάθροιση, ανεξαρτήτως του αριθμού των συγκεντρωθέντων. Κλειστές κατά συνέπεια θα πρέπει να παραμείνουν οι εκκλησίες, τα τζαμιά και οι συναγωγές.
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που αφορούν τις μετακινήσεις των πολιτών στο εξωτερικό, ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας συνέστησε να αποφεύγονται "όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια" στο εξωτερικό. "Ο κίνδυνος να μην είστε πλέον σε θέση να ξεκινήσετε το ταξίδι της επιστροφής λόγω των αυξανόμενων περιορισμών, είναι αυτή τη στιγμή για πολλούς προορισμούς υψηλός", εξήγησε ο υπουργός. Σήμερα άλλωστε η κυβέρνηση της Βάδης - Βυρτεμβέργης ζήτησε από το τοπικό Κοινοβούλιο να εγκρίνει την αναστολή λειτουργίας όλων των αεροδρομίων του κρατιδίου (Στουτγκάρδη, Φρίντριχσχάφεν, Καρλσρούη, Μάνχαϊμ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου