Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

Σε καραντίνα ολόκληρη η Ιταλία -463 οι ΝεκροίH έλλειψη κλινών στα νοσοκομεία και κυρίως στις μονάδες εντατικής θεραπείας οδηγούν στον θάνατο πολλούς ηλικιωμένους που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό, καθώς δεν έχουν την κατάλληλη φροντίδα, όπως καταγγέλλουν γιατροί στη Λομβαρδία.


Περίπου 60 εκατομμύρια Ιταλοί βρίσκονται από χθες σε καραντίνα την ώρα που οι γιατροί κάνουν τιτάνιες προσπάθειες γιαμπορείτε», La Republicca: «Ολοι στο σπίτι», La Stampa: «Καθίστε σπίτι, χειρόφρενο στην Ιταλία»!
Σε δηλώσεις του στην γαλλική εφημερίδα «Lib να χαλιναγωγήσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Οι εφημερίδες καλούν τον κόσμο να μείνει σπίτι. Μερικά χαρακτηριστικά πρωτοσέλιδα αναφέρουν: Il Tempo: «Καθίστε φρόνιμα, αν eration», Ιταλός γιατρός που δεν κατονομάζεται επισημαίνει ότι στο νοσοκομείο όπου εργάζεται οι ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών δεν νοσηλεύονται στη μονάδα εντατικής θεραπείας αφού δεν υπάρχει κρεβάτι. Ο ίδιος μάλιστα θεωρεί ότι ο αριθμός των θανάτων είναι σαφώς μεγαλύτερος από αυτόν που έχει καταγραφεί επισήμως στη χώρα.

Μέχρι στιγμής, ο κορωνοϊός έχει προκαλέσει 463 θανάτους στην Ιταλία, με 127 θανάτους το τελευταίο 24ωρο, ενώ τα κρούσματα ανήλθαν στα 9.172. Ο μέσος όρος ηλικίας των θυμάτων είναι 81,4 ετών και το 72,9% έχουν καταγραφεί στη περιφέρεια της Λομβαρδίας.

«Στο νοσοκομείο μου, έχουμε έναν ή δύο θανάτους την ημέρα», επισημαίνει ο Τζιόρτζιο, γιατρός σε νοσοκομείο της Μπρέσια, κοντά στο Μιλάνο, ο οποίος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή καταπολέμησης του Covid-19.
Στη Μπρέσια, οι συνάδελφοί του συνειδητοποίησαν ότι κάτι περίεργο συνέβαινε στα μέσα Φεβρουαρίου και μία εβδομάδα αργότερα, η περιοχή κηρύχθηκε σε «κόκκινη ζώνη».
«Οι ασθενείς που είχαμε παρουσίαζαν συμπτώματα που δεν αντιστοιχούσαν στην εποχική γρίπη. Στην αρχή, τις πιο σοβαρές περιπτώσεις, τις στέλναμε σε άλλες, πιο άρτια εξοπλισμένες κλινικές», επισημαίνει.

Γενικότερα, πάντως, η κατάσταση στα ιταλικά νοσοκομεία δεν είναι αυτή που θα έπρεπε καθώς σε πολλά από αυτά έχουν τοποθετηθεί σκηνές στους εξωτερικούς χώρους τους, παρόλο που η θερμοκρασία σε πολλές περιοχές βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

«Πρέπει να επιλέγουμε ποιον θα φροντίσουμε και ποιον όχι, όπως σε κάθε πόλεμο. Αποφασίζουμε με βάση την ηλικία και την κατάσταση υγείας των ατόμων. Δεν το λέω εγώ, αλλά τα εγχειρίδια», προειδοποίησε ο 48χρονος αναισθησιολόγος Σασαρόλι, ο υπεύθυνος του Σχεδίου Έκτακτης Κατάστασης του νοσοκομείου του Μπέργκαμο στην καρδιά της Λομβαρδίας.

Η κυβέρνηση της Ρώμης έδωσε επίσης την άδεια της κατασκευής 500 μονάδων εντατικής το μήνα και την αύξηση της παραγωγής προστατευτικών μέσων, με αιχμή της μάσκες.
Στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, υπάρχουν 3,2 νοσοκομειακές κλίνες για 1.000 κατοίκους, ενώ στη Γαλλία 6 και στη Γερμανία 9.

Στη Λομβαρδία επικρατεί πανικός με τους γιατρούς να προσπαθούν να οργανώσουν τα νοσοκομεία προκειμένου να διαχειριστούν όσο καλύτερα μπορούν την εισροή ασθενών.

«Τα νοσοκομεία οργανώνονται έτσι ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης», υποστηρίζει ο Λουίτζι Ριτσόνι, αναισθησιολόγος σε νοσοκομείο της Ρώμης, και πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας της Ένωσης Αναισθησιολόγων «Siaarti».

«Κλείνοντας τα χειρουργεία, τα διαθέτουμε σε ασθενείς που πρέπει να νοσηλευτούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Επιπλέον, προσπαθούμε να εκπαιδεύσουμε τους νοσοκόμους σε χρόνο ρεκόρ για να μην προσβληθούν από τον ιό», όπως τονίζει.

Στην Ιταλία, σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», υπάρχουν διαθέσιμοι μόνο τρεις χιλιάδες αναπνευστήρες, επισημαίνουν καρδιολόγοι σε μονάδα εντατικής θεραπείας νοσοκομείου του Μιλάνου.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου