Κυριακή 8 Μαρτίου 2020

21 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα ! Σύνολο 66Δυναμικά συνεχίζει την πορεία του ο κορωνοιός SARS-CoV-2 στη χώρα μας, καθώς μέσα σε ένα 24ωρο προστέθηκαν άλλα 21 κρούσματα στα 45 που ήταν ο απολογισμός της περασμένης Παρασκευής, ανεβάζοντας τον αριθμό στα 66. Οι ειδικοι θεωρούν θετικό ότι μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει ανεξέλεγκτη μετάδοση στην κοινότητα και πως η μετάδοση γίνεται με την επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα. Η τοπική έξαρση που καταγράφεται στην Ηλεία και την Αχαία με πυρήνα 53 άτομα που ταξίδεψαν στο Ισραήλ και την Αίγυπτο ενισχύει τις εκτιμήσεις των ειδικών ότι η Ελλάδα πιθανόν να διανύσει δυο τρεις εβδομάδες ακόμη με αυτόν τον ρυθμό, πριν μπει σε ρυθμο ευρείας και μεγάλης διασποράς, δηλαδή επιδημίας.

Ωστόσο, από τους 66 ανθρώπους που νοσούν με τη νόσο Covid -19, οι περισσότεροι έχουν εκδηλώσει ήπια συμπτώματα. Μάλιστα, οι 43 δεν νοσηλεύονται καν σε νοσοκομείο αλλά βρίσκονται σε απομόνωση στο σπίτι τους. Από τους 23 που χρειάστηκαν νοσηλεία, επίσης οι περισσότεροι εμφανίζουν καλή κλινική εικόνα.
Σε σοβαρή κατάσταση -έχει εκδηλώσει σοβαρή πνευμονία- είναι ο 66χρονος από την Ηλεία, ο άνθρωπος που διαγνώστηκε με τον ιό την περασμένη Τετάρτη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου. Είναι το περιστατικό που αποκάλυψε ουσιαστικά την πρώτη μεγάλη εστία της νόσου στη χώρα μας καθώς μέχρι τότε είχαν καταγραφεί οκτώ κρούσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Κι επίσης ενεργοποίησε την απαρχή μιας μεγάλης ιχνηλάτησης με επίκεντρο τον 66χρονο και άλλους 53 ανθρώπους από διάφορες περιοχές της Δυτικής κυρίως Ελλάδας, που είχαν ταξιδέψει μαζί στο Ισραήλ και την Αίγυπτο, η οποία έχει οδηγήσει σε συνολικά 51 άτομα μολυσμένα με τον κορωνοιό. Για την ακρίβεια, τα 47 άτομα είναι μέλη της ταξιδιωτικής ομάδας και τα τέσσερα άτομα είναι επαφές αυτών, όπως άλλοι επιβαίνοντες στο αεροσκάφος με το οποίο επέστρεψαν στην Ελλάδα.

Η χθεσινή ανακοίνωση του καθηγητή Παθολογίας Λοιμωξιολογίας, εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, κ. Σωτήρη Τσιόδρα για τα κρούσματα έβαλε στον χάρτη της πορείας του κορωνοϊού κι άλλα σημεία της Ηλείας και της Αχαίας όπου καταγράφηκε η πρώτη τοπική επιδημική έξαρση της νόσου Covid-19, καθώς και την Εύβοια και την Αττική. Μόνο από τα τελευταία 21 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού τα 7 βρίσκονται στην Αττική. Τα άλλα 13 βρίσκονται στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας και 1 στο νομό Ευβοίας.
Υπενθυμίζεται ότι στις περιοχές Ηλείας, Αχαίας και Ζακύνθου έχει υψωθεί «τείχος» μέτρων για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της νόσου. Μέχρι και τις 20 Μαρτίου έχει ανασταλεί η λειτουργία των σχολείων και οι μαζικές συναθροίσεις καλλιτεχνικού, ψυχαγωγικού, αθλητικού χαρακτήρα. Εχουν ανασταλεί όλες οι οργανωμένες εκδρομές απο και προς τις πληττόμενες περιοχές και αποφασίστηκε ολες οι προγραμματισμένες αθλητικές διοργανώσεις να γίνουν κεκλεισμένων των θυρών. Τα μέτρα θα επανεξεταστούν στις 20 Μαρτίου και θα παραταθούν ή όχι ανάλογα με την έκταση ή τον περιορισμό της διασποράς.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου