Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

Πώς η Γερμανία με 20.000 κρούσματα θρηνεί μόνο 60 απώλειεςΗ Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη πρόκληση από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με το πρόσφατο διάγγελμα της Άνγκελα Μέρκελ.Εχουν καταγραφεί πάνω από 20.000 κρούσματα ωστόσο οι νεκροί είναι – μόλις 60– δηλαδή ένα ποσοστό θνησιμότητας γύρω στο 0,18% (βάσει των στοιχείων που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Robert Koch) , πολύ μικρότερο από εκείνο στην Ιταλία (8,3%), στην Κίνα (4%), στη Βρετανία (3,9%) και στη Γαλλία (2,9%).


"Είναι δύσκολο να ξεμπερδέψει κανείς το κουβάρι. Δεν έχουμε πραγματικές απαντήσεις, πιθανότατα οφείλεται σε συνδυασμό διαφόρων παραγόντων", είπε ο ΔΡ Ρίτσαρντ Πίμποντι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Επιστήμονες προσπαθούν να εξηγήσουν το φαινόμενο.Μια από τις εξηγήσεις που δίνουν είναι ότι υψηλός αριθμός (25.000) κλινών και μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων της Γερμανίας, πράγμα που σημαίνει ότι οι ασθενείς της Covid-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναρρώσουν γρήγορα. Η γερμανική κυβέρνηση έχει πει ότι σκοπεύει τις επόμενες εβδομάδες να διπλασιάσει τον αριθμό αυτό για να μην "γονατίσουν" τα νοσοκομεία, ενώ θα μετατραπούν ακόμη και ξενοδοχεία και μεγάλοι κλειστοί χώροι, όπως γήπεδα, σε αυτοσχέδια νοσοκομεία, για ασθενείς με λιγότερα βαριά συμπτώματα, ώστε τα σοβαρότερα να αντιμετωπίζονται στα νοσοκομεία.

Σε σύγκριση με τη Γαλλία (περίπου 7.000 κλίνες στις ΜΕΘ), την Ιταλία (κάπου 5.000) και την Βρετανία (λίγο περισσότερες από 4.000) η Γερμανία είναι ως εκ τούτου καλύτερα εξοπλισμένη στο συγκεκριμένο μέτωπο της μάχης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.

Εγκαιρες διαγνωστικές εξετάσεις

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Ιολογίας του νοσοκομείου Charite του Βερολίνου ένας άλλος λόγος που το ποσοστό θνησιμότητας είναι τόσο χαμηλό στη Γερμανία ίσως είναι οι έγκαιρες διαγνωστικές εξετάσεις για τον κορωνοϊό. "Αναγνωρίσαμε την ασθένεια πολύ νωρίς εδώ κι είμαστε μπροστά όσον αφορά τον εντοπισμό των κρουσμάτων και τη διάγνωση", ανέφερε.

Στη Γερμανία υπάρχει ένα δίκτυο ανεξάρτητων εργαστηρίων, πολλά εκ των οποίων ξεκίνησαν τις εξετάσεις από τον Ιανουάριο, όταν ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν ακόμη πολύ χαμηλός. Ο μεγάλος αριθμός των εργαστηρίων αύξηση τη δυνατότητα διενέργειας εξετάσεων για την Covid-19 πανεθνικά: σύμφωνα με εκτιμήσεις έως και 12.000 άτομα μπορούν να υποβληθούν στις εξετάσεις αυτές ημερησίως στη χώρα. Ως εκ τούτου είναι ευκολότερο να κάνει κανείς τεστ στη Γερμανία απ’ ό,τι σε ορισμένες άλλες χώρες, ειδικά αν έχει έλθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα ή επέστρεψε πρόσφατα από περιοχή υψηλού κινδύνου.
Πέραν τούτων ο κορωνοϊός έχει μολύνει σε μεγάλο βαθμό νεώτερες και υγιέστερες πληθυσμιακές ομάδες στη Γερμανία σε σύγκριση με άλλες χώρες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, Λόταρ Βίλερ, "στη Γερμανία πάνω από το 70% όσων έχουν μολυνθεί μέχρι τώρα είναι ηλικίας μεταξύ 20 και 50 ετών".

Όπως και στις σκανδιναβικές χώρες τα πρώτα κρούσματα στη Γερμανία αφορούσαν τουρίστες που είχαν επιστρέψει πρόσφατα από διακοπές σε χειμερινά θέρετρα όπως το Ισγκλ στην Αυστρία. Ωστόσο, δεδομένου ότι περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού της χώρας είναι ηλικίας άνω των 60 ετών, εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων του φονικού κορωνοϊού θα αυξηθεί δραματικά καθώς θα εξαπλώνεται η πανδημία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου