Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου 2020

Αφρική: Σμήνη από εκατομμύρια ακρίδες προκαλούν χάοςΚατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε η Σομαλία, ενώ τεράστια σμήνη ακρίδων συνεχίζουν να σαρώνουν τα πάντα στην ανατολική Αφρική. Οι ακρίδες, που καταστρέφουν τεράστιες έκτασης βλάστησης, αποτελούν τεράστια απειλή για την εύθραυστη κατάσταση διατροφικής ασφάλειας, ανακοίνωσε το υπουργείο Γεωργίας της Σομαλίας. Οι ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι η κατάσταση δεν θα τεθεί υπό έλεγχο προτού την έναρξη της συγκομιδής, τον Απρίλιο.


Τα σμήνη ακρίδων που σαρώνουν τα πάντα στη Σομαλία και την Αιθιοπία είναι τα μεγαλύτερα που έχουν πλήξει τις δύο χώρες τα τελευταία 25 χρόνια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Για την Κένυα, αυτή είναι η πιο σοβαρή εισβολή ακρίδων που έχει αντιμετωπίσει τα τελευταία 70 χρόνια. Όμως, η Σομαλία είναι η πρώτη χώρα της περιοχής που κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εξαιτίας της επιδρομής ακρίδων.

Εξαιτίας της αστάθειας στη χώρα δεν είναι δυνατό να επιστρατευθούν αεροπλάνα προκειμένου να γίνουν ψεκασμοί με εντομοκτόνα από αέρος. Τον Ιανουάριο ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ είχε ζητήσει διεθνή βοήθεια για την αντιμετώπιση των ακρίδων στο Κέρας της Αφρικής, προειδοποιώντας ότι ο αριθμός των εντόμων στην περιοχή μπορεί να 500πλασιαστεί έως τον Ιούνιο.
Σε κάθε περίπτωση, ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, Μπουκάρ Τιτζανί, τόνισε ότι και άλλες χώρες βρίσκονται σε κίνδυνο «ειδικά το Νότιο Σουδάν, η Ουγκάντα και η Ερυθραία».

Όπως τονίζει ο FAO πριν τις επιδρομές από τις ακρίδες περίπου 11 εκατομμύρια άνθρωποι σε Αιθιοπία, Σομαλία και Κένυα, αντιμετώπιζαν πρόβλημα με έλλειψη φαγητού, και οι επιδρομές έχουν πλέον δυσχεράνει σημαντικά την κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου