Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου 2020

Πνίγονται στα σκουπίδια Παρίσι και Μασσαλία
Κάδοι που ξεχειλίζουν, απορρίμματα και χαρτόκουτα στοιβαγμένα στα πεζοδρόμια, δυσοσμία που προκαλεί ναυτία: οι αντιαισθητικές συνέπειες της απεργίας των εργαζομένων στην καθαριότητα και της αποκομιδής απορριμμάτων, που σχετίζονται με τις κινητοποιήσεις ενάντια στη μεταρρύθμιση του Συνταξιοδοτικού που απεργάζεται η κυβέρνηση του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, έχουν αρχίσει να γίνονται ορατές κι όχι μόνον, στο Παρίσι και τη Μασσαλία.

Όπως ακριβώς και με τους καθαριστές υπονόμων και λυμάτων, των οποίων το προσδόκιμο ζωής είναι κατά 17 χρόνια μικρότερο από τον μέσο όρο, και οι οδοκαθαριστές κι εργαζόμενοι στην αποκομιδή έχουν ένα προσδόκιμο μειωμένο κατά επτά έτη.

Εντούτοις, το νέο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα που οραματίζεται να δρομολογήσει ο Μακρόν –κι εναντίον του οποίου έχουν ξεσηκωθεί—προβλέπει να καταργήσει την πρόωρη συνταξιοδότησή τους ως ανήκοντες σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, εξηγεί η Νατάσα Πομέ, γγ του τμήματος του συνδικάτου CGT για τον δημόσιο τομέα.

Στο Παρίσι, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα κι αποκομιδή απεργούν για δέκατη ημέρα και έξι από τους δέκα κλιβάνους για την καύση των απορριμμάτων έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, ενημερώνει η Cyctom, η εταιρεία που διαχειρίζεται τα απορρίμματα των έξι εκατ. κατοίκων της περιφέρειας.

Το αποτέλεσμα είναι οφθαλμοφανές, καθώς σχεδόν σε κάθε δρόμο της πρωτεύουσας τα απορρίμματα έχουν κατακλύσει τα πεζοδρόμια.

Όπως τονίζει ένας εργαζόμενος σε παρισινό εστιατόριο, «κρατάμε τα απορρίμματά μας στο υπόγειο, διότι ήδη έχουν ξεχειλίσει οι κάδοι στον δρόμο. Δεν πρέπει να συνεχισθεί άλλο η απεργία, διότι τα πράγματα θα αρχίσουν να γίνονται περίπλοκα».

Σύμφωνα με τη Syctom, ο αστυνομικός διευθυντής επίταξε το προσωπικό στους κλιβάνους αποτέφρωσης απορριμμάτων, που συνολικά απασχολούν 300 με 350 εργαζομένους, προκειμένου «να επανέλθουν στην ελάχιστη λειτουργία τους».

Την Παρασκευή, το διοικητικό δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή του τμήματος της CGT για τους δημοτικούς υπαλλήλους στο Παρίσι, ενάντια στη σύσταση μίας υπηρεσίας για κατ’ εξαίρεση αποκομιδή και εξασφάλιση ελάχιστων υπηρεσιών, η οποία έχει δημιουργηθεί με τη συμβολή ιδιωτικών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών. Ο δήμος στο Παρίσι έχει θέσει μάλιστα στη διάθεση των πολιτών μηχανήματα, προκειμένου να τους εμπνεύσει τον εθελοντισμό και να τους «παρακινήσει στο πνεύμα της κοινωνικής προσφοράς».

Περισσότεροι από 3000 τόνοι σκουπιδιών στους δρόμους της Μασσαλίας

Στην πρωτεύουσα του Νότου της Γαλλίας, τη Μασσαλία, 3.000 τόννοι σκουπιδιών έχουν πνίξει τους δρόμους, καθώς οι απεργοί έχουν αποκλείσει τα κέντρα διαλογής απορριμμάτων» εδώ και 12 ημέρες.

Σε ορισμένες περιοχές, ειδικά στο κέντρο της πόλης, τα σκουπίδια ξεχειλίζουν στο δρόμο, όπως σε αυτές οι φωτογραφίες ελήφθησαν τη Δευτέρα στη rue Estelle, στο 1ο διαμέρισμα.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου