Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020

Κροατία: Εθνική εκστρατεία κατά της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων

Το περιεχόμενο της εθνικής εκστρατείας με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σεξουαλική βία κατά των παιδιών και των νέων και την υποστήριξη της εισαγωγής εκπαιδευτικών και προληπτικών προγραμμάτων στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, παρουσιάστηκε από το Κέντρο Γυναικών για Σεξουαλικά Δικαιώματα.


Στην Κροατία, αναφέρονται ετησίως, κατά μέσο όρο, 560 έως 1.000 ποινικά αδικήματα που αφορούν σε σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση παιδιών. Από τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών προκύπτει ότι το 2019 αναφέρθηκαν 426 ποινικά αδικήματα κατά της σεξουαλικής ελευθερίας και 838 περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών.
Η συντονίστρια του Κέντρου Γυναικών για Σεξουαλικά Δικαιώματα, Μάγια Μάμουλα υπογράμμισε, ότι αυτές οι περιπτώσεις καταγραφής βίας βασίζονται στο φύλο. Πρόσθεσε, δε, ότι από στοιχεία του Συμβουλίου της Ευρώπης προκύπτει ότι ένα στα πέντε παιδιά είναι πιθανό να αποτελέσουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης πριν από την ηλικία των 18 ετών.

«Σε 93% των περιπτώσεων, όταν τα θύματα είναι μικρά παιδιά, οι δράστες είναι άνθρωποι που γνωρίζουν γονείς, μέλη της οικογένειας, ενώ, σε μεταγενέστερη ηλικία, είναι συνομήλικοι, φίλοι και συνεργάτες τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η εκστρατεία διεξάγεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σεξουαλική Βία - Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα και Πρόγραμμα Πρόληψης» (SVEP), το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εκτός από την εθνική εκστρατεία, αναπτύχθηκε, επίσης, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη σεξουαλική βία για τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το οποίο θα εφαρμοστεί σε 31 σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, έως τα τέλη Φεβρουαρίου του 2020.

protohema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου