Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020

Ένα εκατομμύριο πρόσφυγες από την Τουρκία στην Ελλάδα ....Ο Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, επικεφαλής της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου που ξεκίνησε την Παρασκευή, εξέφρασε τις έντονες ανησυχίες που υπάρχουν για ακόμη μεγαλύτερες προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη.


Έκανε λόγο ακόμη και για ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες και επανέλαβε ότι πρέπει να «φυλαχτούν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης».

Είχε προηγηθεί ο Χορστ Ζεεχόφερ, που δήλωσε ότι βλέπει νέο μεγάλο προσφυγικό κύμα λόγω των συγκρούσεων στην «γειτονιά» της Ε.Ε. και χτυπά καμπανάκι ζητώντας άμεσες πρωτοβουλίες για το ευρωπαϊκό άσυλο.

Συγκεκριμένα, «δεύτερο 2015» βλέπει ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζεεχόφερ, σε μια πρόβλεψη που σοκάρει, αναφορικά με τις προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές στην Ευρώπη, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα συνδρομής προς τις χώρες υποδοχής, όπως η Ελλάδα.

«Η πίεση της μετανάστευσης στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. είναι πολύ υψηλή.

»Βλέπουμε πολλές συγκρούσεις γύρω μας που προκαλούν την φυγή πολλών ανθρώπων.

»Θα έχουμε ένα δεύτερο 2015 εάν δεν βοηθήσουμε τα κράτη στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. να αντιμετωπίσουν αυτή τη μετανάστευση», τόνισε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Bild».

Το 2015 εισήλθαν στην Ελλάδα -και διήλθαν μέσω της χώρας μας προς την Βόρεια Ευρώπη- πάνω από 860.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Η ανησυχία του Γερμανού ΥΠΕΣ πηγάζει κυρίως από τα γεγονότα των τελευταίων μηνών στην ευρύτερη περιοχή της Ιντλίμπ στην Βορειοδυτική Συρία, όπου ο κυβερνητικός στρατός του Άσαντ συνεπικουρούμενος από ρωσικές δυνάμεις πολιορκεί το ύστατο προπύργιο τζιχαντιστών, οδηγώντας νέα κύματα προσφύγων προς τα σύνορα με την Τουρκία και από εκεί προς την Ευρώπη.

Πριν λίγες μέρες ο Ντέιβιντ Σουάνσον, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ότι πάνω από 690.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους στις περιοχές αυτές μόνο τους τελευταίους μήνες.

Το 80% των εκτοπισμένων είναι γυναίκες και παιδιά.

Άλλες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό των προσφύγων σε 1,1 εκατομμύριο από τον Απρίλιο του 2019 ως σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου