Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

Έξαρση στη βορειοανατολική Ελλάδα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων

Νέος πονοκέφαλος στις Βρυξέλλες προστέθηκε από την έξαρση στη βορειοανατολική Ελλάδα αφρικανικής πανώλης των χοίρων, μιας μολυσματικής ασθένειας που είναι συνήθως θανατηφόρα για τους χοίρους, αλλά ακίνδυνη για τους ανθρώπους. Σύμφωνα με πληροφορίες του δικτύου, η Αθήνα ενημέρωσε στις 5 Φεβρουαρίου την Επιτροπή για τα κρούσματα που αναφέρθηκαν στην περιοχή των Σερρών.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) προειδοποίησε στα τέλη του περασμένου μήνα ότι η ασθένεια μεταδίδεται με αργούς ρυθμούς στην Ε.Ε., με νοτιοδυτική κυρίως κατεύθυνση. Μέχρι στιγμής έχουν πληγεί συνολικά εννέα χώρες: Πολωνία, Λιθουανία, Σλοβακία, Βέλγιο, Ρουμανία, Βουλγαρία και Ουγγαρία, ενώ δεν διατίθεται στο εμπόριο εμβόλιο κατά του ιού.

Πηγές ανέφεραν ότι η Επιτροπή προχώρησε στην υιοθέτηση περιφερειακών μέτρων στην Ελλάδα και ότι παραμένει σε στενή επαφή με τις κτηνιατρικές αρχές. Οι ελληνικές Αρχές προσπαθούν τώρα να βρουν πώς μεταδόθηκε στη χώρα η ασθένεια. Πιθανότατα μέσω της γειτονικής Βουλγαρίας.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης, όπως απαγόρευση μεταφοράς χοιρινού κρέατος και χοίρων από την περιοχή.

Σημειώνεται τέλος ότι το 2019, η Ελλάδα υπέβαλε στην Επιτροπή ένα πρόγραμμα για τον έλεγχο της εξάλειψης της αφρικανικής πανώλης με στόχο να εφαρμοστεί το 2020. Πηγές αναφέρουν ότι η Επιτροπή αξιολόγησε και ενέκρινε το πρόγραμμα στις 29 Ιανουαρίου 2020 και ότι το ποσό της χρηματοδοτικής στήριξης που θα χορηγηθεί ανέρχεται σε 203.000 ευρώ.

Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου