Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

Μεξικό: Δεκάδες γυναίκες διαδήλωσαν για τη δολοφονία ενός 7χρονου κοριτσιούΔεκάδες γυναίκες διαδήλωσαν μπροστά από το προεδρικό μέγαρο στο Μεξικό έπειτα από τη δολοφονία ενός κοριτσιού 7 ετών, που προκάλεσε οργή και αγανάκτηση σε όλη τη χώρα.

Η ανακάλυψη μέσα στο Σαββατοκύριακο του πτώματος του κοριτσιού που έφερε εμφανή σημάδια βασανιστηρίων στην πόλη Τλαουάκ, στα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας, έπειτα από τη δήλωση της εξαφάνισης της μικρής την 11η Φεβρουαρίου, προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες στο σχολείο όπου φοιτούσε όταν παραδόθηκε η σορός στην οικογένειά της, αλλά και γενικότερα στο διαδίκτυο.


Ντυμένες στα μαύρα κι ορισμένες με καλυμμένο πρόσωπο, μπροστά από το προεδρικό μέγαρο, οι διαδηλώτριες αξίωσαν να τερματισθεί η ατιμωρησία των υπευθύνων και να σταματήσει η βία κατά των γυναικών. Με συνθήματα όπως «βιάζουν τις γυναίκες, αλλά προστατεύουν τα μνημεία», «κυρίες και κύριοι μην αδιαφορείτε, σκοτώνουν τις γυναίκες μέρα μεσημέρι» και «οι γυναικοκτονίες είναι κρατικό έγκλημα», οι διαδηλώτριες αξίωσαν από τον πρόεδρο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ (AMLO) να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στις γυναίκες και την ασφάλειά τους.


Λίγο αργότερα, οι συγκεντρωμένες κράτησαν ενός λεπτού σιγή για το δολοφονημένο κορίτσι.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος τόνισε πως οι αρχές της πόλης ερευνούν τη δολοφονία και πως η κυβέρνησή του εργάζεται για να εξαλειφθούν οι αιτίες της βίας. «Εμείς στρεφόμαστε κατά των αιτιών και πιστεύουμε πως χρειαζόμαστε μία κοινωνία πιο δίκαιη, πιο ισότιμη, αδελφική και με αξίες, όπου δεν έχει την πρωτοκαθεδρία ο ατομισμός , αλλά η αγάπη για τον πλησίον», τόνισε ο πρόεδρος στην πρωινή του συνέντευξη Τύπου.

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους, ο AMLO τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ειδικής εισαγγελίας για τις γυναικοκτονίες: «το αντιλαμβάνομαι απόλυτα και κάνουμε τα πάντα για να επιτύχουμε την ειρήνη και την γαλήνη, όμως βλέπουμε καλά τι γίνεται και θα συνεχίσουμε να βοηθούμε σε όλους τους τομείς», τόνισε ο πρόεδρος, χωρίς όμως να εμβαθύνει.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα, το γραφείο της τοπικής εισαγγελίας της Τλαουάκ προσέφερε αμοιβή δύο εκατ. πέσος (170.000 δολάρια) σε όποιον προσφέρει πληροφορίες για τον ή τους δολοφόνους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου