Τρίτη, 7 Ιανουαρίου 2020

Ρωσία: Βρέθηκε τάφος με τρεις γενιές ΑμαζόνωνΜία σπουδαία ανακάλυψη έκαναν ρώσοι αρχαιολόγοι στη νοτιοδυτική Ρωσία, που όπως ανακοίνωσαν, βρήκαν τάφο που περιέχει τέσσερις Αμαζόνες διαφορετικών ηλικιών. Πρόκειται για ένα κορίτσι ηλικίας 12-13 ετών, δύο γυναίκες άνω των 20 ετών και μία μεγαλύτερη 45-50 ετών, που πέθαναν πριν 2.400 χρόνια και βρέθηκαν θαμμένες σε έναν από τους 19 τάφους στη Ντεβίτσα της Ρωσίας, στην περιοχή των Σκύθων.

Στον τάφο τους -που δεν έχει προηγούμενο, σύμφωνα με τους Times- βρέθηκαν χρυσά κοσμήματα, ένα χρυσό διάδημα και όπλα. Τα κτερίσματα που είχαν τοποθετηθεί στον τάφο σε δύο από τους σκελετούς φαίνεται πως είχαν συληθεί κατά την αρχαιότητα, όμως οι δύο άλλοι τα είχαν ακόμα πλάι τους ή τα φορούσαν. Ο ένας σκελετός ανήκει σε μία 20χρονη γυναίκα, που είχε ταφεί με τα πόδια της στη στάση που έχουν οι ιππείς. Πλάι της βρέθηκαν δύο ακόντια, ένας καθρέπτης από χαλκό, ένα βραχιόλι με χρυσές χάντρες και δύο αρχαιοελληνικά δοχεία, το ένα από τα οποία είναι κάνθαρος, που χρονολογείται από το δεύτερο τέταρτο του τέταρτου αιώνα π.Χ.

Ο άλλος σκελετός ανήκει σε μία γυναίκα 45-50 ετών, ηλικία προχωρημένη για την εποχή της. Φορούσε ένα τελετουργικό χρυσό διάδημα, το οποίο είναι ενδεικτικό της υψηλής θέσης που φαίνεται πως κατείχε στην τοπική κοινωνία. Είναι το πρώτο αντικείμενο του είδους που ανακαλύπτεται σε τάφο Σκυθών. Δίπλα της βρέθηκαν ένα μαχαίρι από σίδηρο και μία αιχμή βέλους. Δεξιά, το χρυσό διάδημα, όπως βρέθηκε στο κρανίο του γυναικείου σκελετού και αριστερά η αναπαράστασή του στο κεφάλι της γυναίκας Σε συνδυασμό με τις περισσότερες από 30 αιχμές βέλους, μαχαίρια από σίδηρο και διάφορα αξεσουάρ για άλογα, που βρέθηκαν στον ίδιο τάφο, οι ερευνητές από το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι τέσσερις γυναίκες ήταν Σκύθες πολεμίστριες, οι οποίες ενέπνευσαν τον μύθο των Αμαζόνων, όπως της βασίλισσας Ιππολύτης. Οι Σκύθες ήταν μία ομάδα αρχαίων φυλών νομάδων πολεμιστών, που μιλούσαν μία περσική διάλεκτο και ζούσαν στην ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία από το 800 π.Χ. μέχρι τους πρώτους αιώνες μ.Χ.

Ο Βαλέρι Γκουλιάεφ, επικεφαλής της ανασκαφής, είπε ότι οι ταφές οπλισμένων γυναικών ήταν συνηθισμένες στην περιοχή, όμως αυτή είναι η πρώτη φορά που κάποιος ανακάλυψε «τέσσερις Αμαζόνες διαφορετικών ηλικιών» μαζί σε μία ταφή.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι γυναίκες προστάτευαν τα κοπάδια της τοπικής κοινωνίας, τις περιουσίες και τις κατοικίες τους, όταν οι άντρες έλειπαν σε πολεμικές αποστολές. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα ευρήματα καταδεικνύουν ότι στις γυναίκες προσφέρονταν οι ίδιες νεκρικές τιμές με τους άντρες πολεμιστές κατά την ταφή τους και ότι τα κορίτσια εκπαιδεύονταν από μικρή ηλικία στην ιππασία και τις πολεμικές τέχνες.

Μέσω της επαφής τους με τους Σκύθες, οι Αρχαίοι Ελληνες εξιστόρησαν τις περιπέτειες των Αμαζόνων, οι οποίες φαίνεται πως ήταν υπαρκτά πρόσωπα στη Μαύρη Θάλασσα. Σχολιάζοντας τη νέα ανακαλύψη, η Αντριέν Μέιγιορ, ακαδημαϊκός και συγγραφέας του βιβλίου «Οι Αμαζόνες», είπε στους Times, ότι οι αντίξοες συνθήκες της περιόδου εκείνης σε αυτό το σημείο του πλανήτη, «απαιτούσαν και από τις γυναίκες να είναι ικανές με τα όπλα και εκπαιδευμένες όπως οι άντρες για να προστατέψουν τη φυλή τους. Αυτή η ανακάλυψη είναι η απόδειξη ότι οι γυναίκες ήταν πολεμίστριες όλη τους τη ζωή».

Πηγή: Protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου