Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2020

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο αποστολής ελληνικών δυνάμεων στη ΛιβύηΑνοικτό είναι το ενδεχόμενο αποστολής ελληνικών δυνάμεων στη Λιβύη, εάν υπάρξει ειρηνευτική δύναμη της ΕΕ, υπό την ομπρέλα των Ηνωμένων Εθνών, αναφέρουν ανώτερες διπλωματικές πηγές, μετά την απόφαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, για εκ νέου ενεργοποίηση της ναυτικής επιχείρησης «Σοφία» στη Μεσόγειο, με αναθεωρημένη εντολή αποκλειστικά τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στη Λιβύη, ενώ είναι ανοιχτό και το ενδεχόμενο επιτήρησης του εμπάργκο και από ξηράς..


Σύμφωνα με ανώτερες διπλωματικές πηγές «είναι πολύ νωρίς για να κριθεί το αποτέλεσμα της Διάσκεψης του Βερολίνου». Όπως προσθέτουν οι ίδιες πηγές ναι μεν «δεν αποφασίστηκε μια προδιαγεγραμμένη πορεία, ένας οδικός χάρτης, αλλά το γεγονός ότι οι δυο αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη προσέφεραν εκπροσώπους τους για τη στρατιωτική επιτροπή που θα επιβλέπει την κατάπαυση του πυρός είναι ένα πολύ θετικό βήμα». Η παρουσία Χαφτάρ στην Αθήνα, επισημαίνεται, μετέτρεψε την Ελλάδα σε στοιχείο επίλυσης.

Η Ελλάδα αναμένει να συμπεριληφθεί στα επόμενα στάδια της διαδικασίας, ανέφερε χθες από τις Βρυξέλλες, ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας και εξέφρασε την ενόχληση της χώρα μας, γιατί δεν υπήρξε στα συμπεράσματα ρητή αναφορά για την ακυρότητα των μνημονίων Τουρκίας-Λιβύης, προσθέτοντας πάντως ότι ο κ. Μπορέλ τον διαβεβαίωσε ότι η θέση της ΕΕ παραμένει η ίδια και ότι τα μνημόνια αυτά είναι παράνομα και δεν γεννούν αποτελέσματα.

ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου