Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2020

Η παιδίατρος από τη Συρία που έσωσε πολλές ζωές στον πόλεμο

Την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020, θ’ απονεμηθεί το βραβείο του Συμβουλίου της Ευρώπης Raoul Wallenberg, στην παιδίατρο από την Συρία Δρ Amani Ballour, που διατηρούσε υπόγειο νοσοκομείο στην Ανατολική Γκούτα, κατά τη διάρκεια του πολέμου, για το προσωπικό της θάρρος, τη γενναιότητα και αφοσίωση στη σωτηρία εκατοντάδων ζωών κατά τη διάρκεια του sυριακού πολέμου.
Όπως δήλωσε η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Marija Pejčinović Burić, "τα ανθρώπινα δικαιώματα και η προσωπική αξιοπρέπεια δεν είναι πολυτέλεια για την ειρήνη. Η Δρ Amani Ballour είναι ένα λαμπρό παράδειγμα της ενσυναίσθησης, της αρετής και της τιμής που μπορούν να αναπτυχθούν ακόμα και στις χειρότερες συνθήκες, εν μέσω πολέμου και ταλαιπωρίας».
Η ΓΓ του ΣτΕ αναφέρθηκε λεπτομερώς στη δράση της παιδιάτρου στη Συρία.
"Μία νεαρή παιδίατρος, που μόλις είχε αποφοιτήσει από το πανεπιστήμιο, η Δρ Ballour ξεκίνησε ως εθελοντής βοηθώντας τους τραυματίες και κατέληξε, αρκετά χρόνια αργότερα, να έχει μια ομάδα περίπου 100 υπαλλήλων στο υπόγειο νοσοκομείο, το «Σπήλαιο», στη γενέτειρά της κοντά στη Συρία", σημείωσε.
Το σπήλαιο, πρόσθεσε η κ. Burić, "έγινε φάρος ελπίδας και ασφάλειας για πολλούς πολιορκούμενους πολίτες. Εκεί, η Δρ Ballour διακινδύνευσε τη δική της ασφάλεια για να βοηθήσει εκείνους που είχαν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Η ίδια και οι άλλοι ενεργούσαν μέρα με τη μέρα για να σώσουν τις ζωές τόσων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών".
Πρόσφυγας, από το 2018, στην Τουρκία η Δρ Ballour συνεχίζει να βοηθάει τους ανθρώπους μέσω της συμμετοχής της σε ένα ταμείο στήριξης γυναικών σε ζώνες συγκρούσεων, κατέληξε η ΓΓ του ΣτΕ

Σημειώνεται ότι, η 17η Ιανουαρίου σηματοδοτεί την 75η επέτειο της σύλληψης του Raoul Wallenberg στη Βουδαπέστη, ενός Σουηδού διπλωμάτη, που συνέβαλλε στην σωτηρία δεκάδων χιλιάδων Εβραίων από το Ολοκαύτωμα. Το βραβείο θεσπίστηκε το 2012 από το Συμβούλιο της Ευρώπης με πρωτοβουλία της σουηδικής κυβέρνησης και του ουγγρικού κοινοβουλίου και συμβάλλει στη διατήρηση της μνήμης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου