Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου 2020

Θεοφάνεια για 5η χρονιά στην κατεχόμενη ΑμμόχωστοΓια πέμπτη συνεχόμενη χρονιά εορτάστηκαν στην κατεχόμενη Αμμόχωστο τα Θεοφάνεια.

Σε χαιρετισμό του στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Εξορινού, ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου Σίμος Ιωάννου ανέφερε ότι «η σημερινή παρουσία στην πόλη δείχνει ότι είναι ένα πανανθρώπινο δικαίωμα και ένα δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να εκτελεί τα θρησκευτικά του καθήκοντα στον τόπο που γεννήθηκε ο ίδιος και οι πρόγονοι του και συνδέει όλους τους Βαρωσιώτες».

Πρόσθεσε ότι από τότε που επετράπη στους Βαρωσιώτες να γιορτάζουν τα Θεοφάνεια στην κατεχόμενη Αμμόχωστο «είναι μια ευκαιρία να δείχνουμε τη πίστη μας ότι θέλουμε να επιστρέψουμε, έχουμε υπομονή και θα πρωταγωνιστούμε μέχρι τέλους. Η παρουσία τόσο του Δημάρχου της κατεχόμενης Αμμοχώστου, όσο και του Δημοτικού Συμβουλίου και οργανωμένων συνόλων είναι μια απόδειξη ότι δεν πρόκειται ποτέ μα ποτέ να απαρνηθούμε αυτά που ανήκουν σε μας».

Όπως είπε ο κ. Ιωάννου, «ερχόμαστε πάντα εδώ με ειρήνη» και σημείωσε πως «με το διάλογο και τις συνομιλίες θα έρθει εκείνη η ευλογημένη μέρα που θα μπορέσουμε όλοι να λειτουργηθούμε στις εκκλησίες μας, στην Αγία Ζώνη, στο Κάτω Βαρώσι, στον Αγιο Λουκά και στην Αγία Τριάδα».

Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε όλους ότι «δεν παραδινόμαστε και μέχρι την τελευταία μας πνοή θα αγωνιζόμαστε» για επιστροφή.
Ο Πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης Κωσταντίας – Αμμοχώστου, Αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος Κκαρά, που προέστη της Θείας Λειτουργίας ευχήθηκε σε όλο τον κόσμο «Χρόνια Πολλά και η δύναμης του Θεού να μας φέρει πίσω στα κατεχόμενα εδάφη».

Ταυτόχρονα ευχήθηκε στον Δήμαρχο της κατεχόμενης Αμμοχώστου Σίμο Ιωάννου, που για πρώτη φορά ως Δήμαρχος παρευρίσκεται στην τελετή των Θεοφανείων, «να τον φωτίζει και να τον δυναμώνει ο Θεός και να εργάζεται από τη δική του θέση για τον αγώνα τον καλό της επιστροφής».

Ο εορτασμός των Θεοφανείων που τελέστηκε για πέμπτη συνεχή χρονιά, διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου και την Ομάδα Πρωτοβουλίας «Αμμόχωστος η Πόλη μας».

Η Θεία Λειτουργία και ο Μέγας Αγιασμός των Θεοφανίων στην παρουσία βουλευτών, μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Αμμοχώστου και πλήθους κόσμου, τελέστηκαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Εξορινού στην εντός των τειχών πόλη της Αμμοχώστου, προϊσταμένου του Πρωτοσύγκελλου της Μητροπόλεως Κωσταντίας – Αμμοχώστου, Αρχιμανδρίτη Αυγουστίνου Κκαρά.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε στην θαλάσσια περιοχή «Γλώσσα», η τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού και ο καθαγιασμός των υδάτων με είκοσι περίπου κολυμβητές, να πέφτουν στα παγωμένα νερά για να ανασύρουν τον Σταυρό.

Στους τρεις πρώτους κολυμβητές που ανέσυραν τον Σταυρό αλλά και στον Δήμαρχο της κατεχόμενης Αμμοχώστου, ο Αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος έδωσε δώρο μία εικόνα του Αγίου Γεωργίου Εξορινού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου