Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2019

Οι εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου θα αποδειχθούν οικονομικά μη βιώσιμεςΟι εξορύξεις πετρελαίου θα αποδειχθούν άμεσα μη βιώσιμες και θα απειλήσουν την χώρα μας με νέα δάνεια και μεγαλύτερο χρέος, προειδοποιεί ο βουλευτής Δυτικού Τομέα Β’Αθηνών του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης. Ακολουθεί το σύντομο κείμενο δηλώσεων μετά την κήρωση των 4 συμβάσεων εξόρυξης από την ολομέλεια της Βουλής:

«Με βάση πρόσφατα στοιχεία, για να μην ξεπεράσουμε τους 2 βαθμούς Κελσίου, που είναι το τελικό όριο για την αποφυγή της καταστροφικής κλιματικής αλλαγής, το 80% των αξιοποιημένων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αεριου πρέπει να παραμείνουν ανεκμετάλλευτα. Για το λόγο αυτό, σύντομα θα θεσπιστεί παγκόσμιος φόρος εξορύξεων, που θα κάνει κάθε νέα αλλά και πολλές παλιότερες εξορύξεις ασύμφορες. Την ίδια στιμγή, η αλματώδης ανόδος της ηλεκτροκίνησης θα φέρει την ραγδαία μείωση της ζήτηση για πετρέλαιο μέσα στα επόμενα 5 χρόνια. Εξ’ αιτίας αυτού, οι νέες εξορύξεις που σχεδίασε ο ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιεί η ΝΔ δε θα πραγματοποιηθούν ποτέ. Και αν τα ΕΛΠΕ που εμπλέκονται σε όλες τις νέες συμβάσεις προχωρήσουν στις επενδύσεις εξόρυξης, αυτό θα σημάνει την χρεοκοπία τους. Αυτό όμως θα σημάνει και μεγαλύτερο χρέος για όλους μας, μετά τη διάσωση των ΕΛΠΕ από το ελληνικό δημόσιο. Εύχομαι να πρυτανεύσει η λογική και οι εξορύξεις αυτές να μην υλοποιηθούν ποτέ.»

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την τοποθέτηση του Κρίτωνα Αρσένη από το βήμα της Βουλής https://www.youtube.com/watch?v=xstJWc8JnbM

Ακολυθεί το κείμενο της παρέμβασής του στην ολομέλεια:
Αυτή τη στιγμή, νότια της Κρήτης, υπάρχει ένα θαύμα της φύσης. Ενώ οι φυσητήρες φάλαινες κανονικά χρειάζονται ανοιχτές θάλασσες, έχει βρεθεί ένας μεγάλος πληθυσμός φυσητήρων, θαλάσσιων θηλαστικών, τα οποία ζουν, γεννιούνται και τρέφονται αποκλειστικά και μόνο στα νότια της Κρήτης, στη λεγόμενη «ελληνική τάφρο», στα τρεις χιλιάδες μέτρα βάθος, ακριβώς εκεί που σχεδιάζετε με αυτές τις Συμβάσεις να γίνονται οι εξορύξεις και οι σεισμικές έρευνες.

Πολύ πρόσφατα, είχαμε στην Αθήνα τον σεισμό. Ένα σεισμό με τρεις μετασεισμούς που μας ταρακούνησε, μας τρόμαξε. Με τις σεισμικές έρευνες αυτός ο σεισμός, αυτή η κατάσταση θα είναι καθημερινή στο σπίτι αυτών των θηλαστικών. Όταν φύγουν τα ζώα που τα τρέφουν και ύστερα τα ίδια από κει πέρα -γιατί αυτό θα κάνουμε εμείς, αν για ένα μήνα, δύο μήνες, δεχόμαστε συνέχεια σεισμούς και βομβαρδισμούς- τότε πάρα πολύ απλά μπορεί να μην ξαναεπιβιώσουν, μπορεί να μην ξαναεπιστρέψουν. Οι επιπτώσεις για το θαλάσσιο περιβάλλον θα είναι συγκλονιστικές. Κι όταν το σπίτι τους καταστρέφεται, το δικό μας σπίτι θα είναι το επόμενο. Δεν έχουμε ιδέα τι κάνουν τα θηλαστικά αυτά στο θαλάσσιο περιβάλλον, ξέρουμε όμως ότι θα το ανακαλύψουμε όταν θα φύγουν και οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές.

Την ίδια στιγμή, το σπίτι μας καίγεται από την κλιματική αλλαγή. Μας λένε ότι είπε ο είπε Πρωθυπουργός στο βήμα του ΟΗΕ ότι η Ελλάδα θα πρωτοστατήσει στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Πώς, κάνοντας εξορύξεις;

Ένα απλό νούμερο: Αν όλες οι υφιστάμενες εξορύξεις, όλο το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που υπάρχουν -όχι από τις καινούργιες εξορύξεις- καεί και χρησιμοποιηθεί για τις μεταφορές και την υπόλοιπη παραγωγή ενέργειας, τότε η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη θα ξεπεράσει τους τρεις βαθμούς Κελσίου. Τρεις βαθμοί Κελσίου είναι το διπλάσιο από αυτό που μας λένε οι επιστήμονες ότι είναι το όριο επιβίωσης της ανθρωπότητας. Όχι με τις καινούργιες εξορύξεις, μόνο με τις υφιστάμενες, για να καταλαβαίνουμε τι υπογράφουμε σήμερα.

Οι ελληνικές εξορύξεις που σήμερα κυρώνει η Βουλή -και εμείς καλούμε να μην γίνει αυτή η κύρωση- θα πάνε τη θερμοκρασιακή αύξηση ακόμα παραπάνω και από τους τρεις βαθμούς Κελσίου. Θα είμαι ειλικρινής, για όλους αυτούς τους λόγους οι εξορύξεις αυτές δεν πρόκειται να γίνουν.

Όπως ανακάλυψε ξαφνικά με έκπληξη η ελληνική Πολιτεία, ότι οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ δεν είναι βιώσιμες λόγω της φορολογίας για την κλιματική αλλαγή, έτσι θα ανακαλύψει πολύ σύντομα ότι ούτε η εξόρυξη πετρελαίου και αερίου θα είναι βιώσιμες, ακριβώς επειδή θα έρθουν φόροι γι’ αυτήν τη δραστηριότητα.

Ένα απλό παράδειγμα: αυτήν τη στιγμή υπάρχει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας που στηρίζει όλη αυτήν εξορυκτική βιομηχανία, παρόλο που είναι μέρος ΟΗΕ, που μέχρι στιγμής στρουθοκαμήλιζε, λέγοντας ότι δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή σε κανένα σενάριο ανάλυσής του. Τώρα, σε λίγες μέρες, ανακοινώνει τα αναγκαία μέτρα προσαρμογής του κλάδου, προκειμένου να πετύχουμε να μην ξεπεράσουμε τον ενάμιση βαθμό θερμοκρασιακής αύξησης.

Αυτό που έρχεται -και τα μέτρα για την κλιματική αλλαγή αλλάζουν διαρκώς- είναι φόρος και σε αυτές τις δραστηριότητες. Μαζί με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, που είναι η νέα τεχνολογία που έχουμε μπροστά μας και θα αναπτυχθεί πολύ γρήγορα τα επόμενα πέντε χρόνια, θα υπάρχει και μείωση της ζήτησης πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αυτό που θα γίνει είναι ότι πολύ απλά αυτές οι ακριβές εξελίξεις, είτε λόγω του φόρου άνθρακα, είτε λόγω της μείωσης της ζήτησης, δεν θα υλοποιηθούν.

Τι θα γίνει όμως; Θα γίνουν σεισμικές έρευνες που θα κάνουν τη ζημιά στις θάλασσές μας. Και άμα ξεκινήσει η υλοποίηση των εξορύξεων και γίνουν οι επενδύσεις, θα γίνει κάτι ακόμα πολύ σημαντικό: τα ΕΛΠΕ που εμπλέκονται στις περισσότερες από αυτές θα χρεοκοπήσουν. Γιατί αν επενδύσουμε σ’ αυτές τις εξορύξεις και στη συνέχεια με τη μείωση των τιμών και τη φορολογία άνθρακα -που έρχεται- και στην ουσία χρεοκοπήσουν, αυτό που θα ακολουθήσει –επειδή είναι η δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανία μαζί μετά τη ΔΕΗ– είναι ότι το ελληνικό Δημόσιο θα χρειαστεί πάλι να βάλει γερά το χέρι στα δάνεια και στο χρέος για να τις ξεχρεώσει.

Αυτό είναι το μέλλον που έχουμε μπροστά μας. Οπότε όποιος ενδιαφέρεται για το περιβάλλον, για την κλιματική αλλαγή ή για την οικονομία, θα πρέπει να ψηφίσει σήμερα ενάντια σε αυτήν την κύρωση.

Αν στο αισιόδοξο σενάριο της Κυβέρνησης υλοποιηθούν αυτές εξορύξεις, γνωρίζετε τι σημαίνει για τον τουρισμό: οι διεθνείς μελέτες έχουν αποδείξει πλέον ότι ένα μεγάλο ατύχημα στις ελληνικές θάλασσες θα ξεπεράσει τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ κόστους για τον τουρισμό για εκείνη τη χρονιά μόνο, ενώ τα έσοδα θα είναι μηδαμινά.

Ήδη βλέπουμε μπροστά μας την αύξηση της επιθετικότητας της Τουρκίας, που σημαίνει επίσης αύξηση των εξοπλισμών. Και η αύξηση των εξοπλισμών που θα γίνει εξαιτίας των εξορύξεων, θα έχει ως αποτέλεσμα το κόστος να είναι περισσότερο από τα οποιαδήποτε έσοδα της εξόρυξης.

Όπως και να το δει κανείς, αυτή η ιστορία με τις εξορύξεις είναι ζημιογόνος για την Ελλάδα. Γι’ αυτό, το ΜέΡΑ25 είναι, δυστυχώς, το μόνο κόμμα σε αυτήν τη Βουλή που λέει ότι αυτά τα πετρέλαια, αυτό το φυσικό αέριο, πρέπει να μείνουν για πάντα στον βυθό και να μην τα αγγίξουμε. Όχι επειδή οι συμβάσεις ωφελούν μόνο τους πλούσιους, τις πολυεθνικές. Διαφωνούμε με αυτό, αλλά δεν είναι αυτό το ζήτημα. Το ζήτημα είναι ότι σε κάθε περίπτωση είναι ζημιογόνες για τον πλανήτη.

Γι’ αυτό, επειδή ακούμε και πολλούς συναδέλφους να διαφοροποιούνται, ζητήσαμε και ζητάμε να γίνει ονομαστική ψηφοφορία γι’ αυτές τις συμβάσεις: ώστε να δοθεί η ευκαιρία σ’ όλους τους συναδέλφους να τοποθετηθούν, γιατί η ιστορία γράφεται σήμερα σ’ αυτήν την Αίθουσα και η ιστορία θα μας κρίνει γι’ αυτά που ακολουθούν.

Επειδή με ρωτάτε που πρέπει να επενδύσουμε, ας ακολουθήσουμε τα διεθνή παραδείγματα. Ιταλία: moratorium στις νέες εξορύξεις. Ισπανία: ακύρωση εξορύξεων και moratorium σε οποιαδήποτε καινούργια. Πορτογαλία: ακύρωση εξορύξεων. Γαλλία: ακύρωση εξορύξεων και βασικά moratorium σε κάθε εξόρυξη. Νορβηγία: ακύρωση νέων εξορύξεων, moratorium.

Ποιο παγκόσμιο παράδειγμα εμείς ακολουθούμε; Αυτό που κάνουν αυτές οι χώρες είναι ότι πλέον βάζουν στόχους για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Βάζουν στόχους για τις τεχνολογίες όχι του παρελθόντος, γιατί κάποτε οικονομικής σημασία ήταν τα πετρέλαια, παρόλο που κατέστρεψαν τον πλανήτη με την κλιματική αλλαγή. Δεν είναι πλέον. Δεν είναι τεχνολογίες αιχμής. Είναι οι δεινόσαυροι της τεχνολογίας, αυτοί που ξεπερνιούνται τώρα. Οι τεχνολογίες αιχμής είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Και οι χώρες που θα προκριθούν, που θα κερδίσουν το στοίχημα του αύριο, είναι αυτές που θα επενδύσουν σε αυτές τις τεχνολογίες ώστε να μπορούμε να έχουμε 100% ενέργεια από τις ΑΠΕ, ώστε να έχουμε την ενέργεια αυτή να μπορεί να ωφελήσει την ελληνική οικογένεια με τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, με όλες τις τεχνολογικές τομές που χρειάζονται. Αν δεν επενδύσουμε εκεί, θα βρεθούμε πάλι ουραγοί κυνηγώντας το παλιό, αυτό που κάποτε έφερε πλούτο για μερικούς και καταστροφή για όλους, τις εξορύξεις.

Εμείς δεν θα το κάνουμε με την ψήφο μας. Εμείς θα πούμε ξεκάθαρο «όχι». Επίσης, θα πρέπει να ξέρουν οι βιομηχανίες που θα ασχοληθούν με αυτές τις εξορύξεις, ότι τα κινήματα και οι πολιτικοί, πολλοί πολιτικοί υπεύθυνοι σε αυτήν την Αίθουσα, την επαύριο θα είναι απέναντί τους, απέναντι στην καταστροφή που πάνε να φέρουν είτε με τις μυστικές έρευνες είτε με οποιαδήποτε άλλη δουλειά, με εξορύξεις στη γη και στη θάλασσα.

Σήμερα, στις έξι το απόγευμα, υπάρχει μια μεγάλη συγκέντρωση των κινημάτων έξω από τη Βουλή. Οι πολίτες σε όλη την Ελλάδα φωνάζουν ενάντια στις εξορύξεις. Ας τους ακούσουμε, γιατί πραγματικά έχουν δίκιο. Οι εξορύξεις είναι ενάντια στο περιβάλλον, στην κλιματική αλλαγή και στην τσέπη κάθε Έλληνα πολίτη.

Ευχαριστώ πολύ.

Συνέχεια σε απάντηση δήλωσης του κυρίου Χατζηδάκη που αφορούσε στην ελληνική τάφρο:
Επειδή έκανε αναφορά ο κ. Χατζηδάκης για το εάν είναι σοβαρές αυτές οι ευαισθησίες, θέλω να πω απλώς τι έγινε, για να υπάρχει μια αποκατάσταση και να ξέρει και ο κόσμος πόσο σοβαρό είναι το ζήτημα.

Η «ελληνική τάφρος» είναι κάτω από την Κρήτη. Δεν είναι εκεί που έγιναν οι έρευνες στο Ιόνιο. Τώρα είναι που θα πάμε να βομβαρδίσουμε με τις σεισμικές έρευνες τον μοναδικό τόπο που γεννιούνται οι φάλαινες. Είναι σαν να πηγαίνουμε να βομβαρδίσουμε κάθε παραλία ωοτοκίας της καρέτα-καρέτα. Αυτό είναι το αντίστοιχο που πάμε να κάνουμε.Επίσης, θέλω να πω ότι δεν ήταν τρεις οι παρατηρητές στα πλοία. Ήταν ένας μόνο για εικοσιτετράωρη βάρδια και δεν έχουμε δει ακόμη τα αποτελέσματα της μελέτης. Η Ιταλία κάνει έρευνα πριν την κατάσταση, κατά τη διάρκεια των εξορύξεων και μετά και πάλι έχει σταματήσει τις εξορύξεις από εδώ και μπρος. Έχει μορατόριουμ πλέον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου