Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου 2019

Βρετανικό Μουσείο: «Αν θέλετε τα Γλυπτά να αναγνωρίσετε ότι είναι δικά μας»«Προϋπόθεση για να μπούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση περί δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι να αναγνωρίσετε ότι νόμιμος ιδιοκτήτης τους είναι η Βρετανία και όχι η Ελλάδα». Με αυτά τα λόγια, στην εφημερίδα τα «Νέα», η εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου απαντά στο αίτημα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την προσωρινή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα στο πλαίσιο των εορτασμών του 2021. Παράλληλα, η εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι οποιαδήποτε απόφαση που αφορά τα γλυπτά είναι θέμα των Επιτρόπων του Μουσείου και όχι της βρετανικής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις.

Με αυτή την απάντηση μοιάζει να απομακρύνεται η ιδέα να επιστραφούν τα Γλυπτά έστω και ως δάνειο με αφορμή τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια της Επανάστασης του 1821. Αυτό το είχε τονίσει στη συνέντευξή του στον Observer, ο κ. Μητσοτάκης που είχε υπογραμμίσει ότι «η απαίτηση μας για επιστροφή των γλυπτών παραμένει ακέραια», και πως ο δανεισμός θα ήταν μια χειρονομία καλής θέλησης από την πλευρά των Βρετανών, μια «ουσιαστική αναγνώριση, για το δίκαιο της ελληνικής απαίτησης».

Στις αρχές του 2019, ο Γερμανός ιστορικός τέχνης Χάρτβιχ Φίσερ, επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου από το 2016- χαρακτήρισε «δημιουργική πράξη» την μετατόπιση των Γλυπτών στο Λονδίνο. «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν ανήκουν στην Ελλάδα, αλλά στους επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου και δεν πρόκειται να επιστραφούν μόνιμα στην Ελλάδα, διαμήνυσε τότε σε συνέντευξή του συνέντευξή του ο κ. Φίσερ. Μάλιστα είχε αποκλείσει κατηγορηματικά, με τον ίδιο τρόπο που αποκλείστηκε και τώρα, το ενδεχόμενο οποιουδήποτε δανεισμού, εάν η Ελλάδα δεν αποδεχθεί ότι τα Γλυπτά ανήκουν στους Βρετανούς.

«Μπορώ να καταλάβω ότι οι Έλληνες έχουν μια ιδιαίτερη και παθιασμένη σχέση με αυτό το κομμάτι της πολιτιστικής τους κληρονομιάς και θέλουν να δουν όλα τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα. Εμείς εκθέτουμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα μέσα σε ένα πλαίσιο παγκόσμιων πολιτισμών προβάλλοντας επιτεύγματα από όλο τον κόσμο κάτω από την ίδια στέγη» σημείωσε, εκφράζοντας την άποψη ότι η ιστορία του μνημείου «εμπλουτίζεται από το γεγονός ότι κάποια τμήματά του εκτίθενται στην Αθήνα και άλλα στο Λονδίνο».

Μάλιστα ο κ. Φίσερ είχε αναφερθεί και στις άριστες σχέσεις «με τους συναδέλφους μας στο Μουσείο Ακρόπολης» και είχε τονίσει ότι το Μουσείο δανείζει κάθε χρόνο χιλιάδες αντικείμενα, δανείζει και στο Μουσείο Ακρόπολης». Ο ίδιος δήλωσε τότε ότι δεν αποδέχεται την άποψη ότι η Ελλάδα είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης των Γλυπτών. Είναι γνωστό ότι ο Χάρτβιχ Φίσερ συμμετέχει ενεργά στη συζήτηση που γίνεται τα τελευταία χρόνια σχετικά με την επιστροφή των μαρμάρων στην Ελλάδα, υπερασπιζόμενος την αμετακίνητη θέση του Μουσείου πως τα Γλυπτά πρέπει να παραμείνουν στο Λονδίνο.

Ενώ το διεθνές λόμπι για την Επιστροφή των Γλυπτών αντέδρασε θετικά στην πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη, και ενώ είχε γίνει το πρώτο βήμα προς τον πρωθυπουργό της Γαλλίας Ε. Μακρόν με τον δανεισμό της Μετώπης του Παρθενώνα, η βρετανική αντίδραση δείχνει ότι δεν υπάρχει «ευήκοον ους» παρά την επίκληση της Προέδρου της Διεθνούς Ένωσης για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα Κρις Τίτγατ, στα φιλελληνικά αισθήματα του Μπόρις Τζόνσον.

Το αίτημα του κ Μητσοτάκη προκάλεσε αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Η Μυρσίνη Ζορμπά επιτέθηκε χθες στον πρωθυπουργό, αλλά και στην Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Η Υπουργός Πολιτισμού εξέδωσε απάντηση στην οποία ανάμεσα σε άλλα αναφέρεται στην «ορθή διατύπωση του παγίου αιτήματος από τον Πρωθυπουργό για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, αλλά και σαφώς διατυπωμένη τη θέση του ότι «το Βρετανικό Μουσείο δίνει μια χαμένη μάχη». «Ο Πρωθυπουργός δήλωσε στον Observer ότι σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν αποποιείται το πάγιο αίτημά της για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και επ’ ουδενί τρόπω αναγνωρίζει καμία κυριότητα στην βρετανική πλευρά, θεωρώντας ότι μία ενδεχόμενη αποδοχή της πρότασής του θα αποτελούσε σημαντική χειρονομία καλής θελήσεως, εμπεριέχουσα την ουσιαστική αναγνώριση των Βρετανών για το δίκαιο της απαίτησης» γράφει η ανακοίνωση.

greekreporter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου