Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

Instagram: Διαρροή προσωπικών δεδομένων 49 εκατ. χρηστώνΜεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει η διαρροή από το Instagram προσωπικών δεδομένων 49 εκατομμυρίων χρηστών του Instagram, μεταξύ των οποίων και celebrities, ύστερα από καίριο λάθος του τεχνικού τμήματος της υπηρεσίας κοινωνικής δικτύωσης.

Υπαίτια για τη διαρροή φαίνεται ότι είναι μια εταιρεία marketing με έδρα τη Βομβάη της Ινδίας, που φέρει το όνομα «Chtrbox», μέσω μιας βάσης δεδομένων της «Amazon Web Services». Θέση πήρε το Facebook, στο οποίο ανήκει το Instagram, και έκανε λόγο για ένα σοβαρό περιστατικό το οποίο ερευνάται.


Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «The Sun», πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες διαρροές προσωπικών στοιχείων που έχουν καταγραφεί σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς επηρεάζει εκατομμύρια χρήστες του Instagram.

Η βρετανική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι τη διαρροή ανακάλυψε ο ειδικός ασφαλείας δικτύων Άνουραγκ Σεν, ο οποίος ειδοποίησε άμεσα τους αρμοδίους προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα στοιχεία των χρηστών θα παραμείνουν προστατευμένα. Συγκεκριμένα, ο Σεν διαπίστωσε ότι ήταν εκτεθειμένα τα προσωπικά δεδομένα (email, προσωπικοί αριθμοί τηλεφώνου, διευθύνσεις κ.ά.) 49 εκατ. χρηστών, και πως σταδιακά ο αριθμός αυτός αυξανόταν.

Πώς έγινε η διαρροή;

Η διαρροή φέρεται να έγινε μέσω μιας βάσης δεδομένων της «Amazon Web Services», η οποία ήταν ανοικτή στο κοινό, δηλαδή προσβάσιμη δίχως κωδικό. Υπαίτια για τη διαρροή φαίνεται ότι είναι μια εταιρεία marketing με έδρα τη Βομβάη της Ινδίας, που φέρει το όνομα «Chtrbox».

Αυτή η εταιρεία πληρώνει influencers προκειμένου να αναρτούν προϊόντα και υπηρεσίες εταιρειών στο Instagram. Σύμφωνα και με τη «The Sun», η «Chtrbox» δημιούργησε μια βάση δεδομένων για να υπολογίζει πόσο πρέπει να πληρώνει κάθε influencer, βάσει των followers, των likes, των κλικς κ.ά. Γι’ αυτόν τον λόγο το πιο πιθανό είναι ότι από τη διαρροή στο Instagram επηρεάστηκαν περισσότερο λογαριασμοί που έχουν μεγάλο αριθμό followers.

Αυτό που έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία είναι πως η βάση δεδομένων που διέρρευσε στο κοινό περιείχε βιογραφικά, τηλεφωνικούς αριθμούς, email, διευθύνσεις και πολλά ακόμη ευαίσθητα στοιχεία. Αναλυτές που ασχολούνται με ιστοσελίδες κοινωνική δικτύωσης μελετούν τα στοιχεία από αυτό το περιστατικό προκειμένου να εξακριβώσουν αν διέρρευσαν περαιτέρω προσωπικά δεδομένα χρηστών του Instagram. Υπάρχουν, πάντως, επώνυμοι, που κατήγγειλαν ότι τα στοιχεία τους διέρρευσαν παρότι δεν είχαν καμία σχέση με τη «Chtrbox». Άρα το θέμα δείχνει περισσότερο περίπλοκο. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη βάση δεδομένων είναι πλέον κλειστή.

Πηγή: newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου