Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

«Ένα ταξίδι στα γράμματα» στη Μεσσήνα της Σικελίας
Κάτι «αλλιώτικο» συνέβη το 4ήμερο μεταξύ 14 και 18 Μαΐου στη Μεσσήνα. Μικροί και μεγάλοι ενώθηκαν σε γόνιμες και δημιουργικές συναντήσεις, με αφορμή το Πρόγραμμα της SUPERFAST FERRIES «Ένα ταξίδι στα γράμματα».


Το πρόγραμμα «Ένα ταξίδι στα γράμματα» αποτελεί πρωτοβουλία της SUPERFAST FERRIES, η οποία στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικής Υπευθυνότητας του Ομίλου Attica Group, προάγει τη διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού πολιτισμού, στις Ελληνικές Κοινότητες Ιταλίας. H Attica Groupδραστηριοποιείται στην επιβατηγό ναυτιλία μέσω των εταιρειών SUPERFAST FERRIES, BLUE STAR FERRIES, HELLENIC SEAWAYS και AFRICA MOROCCOLINKS με συνολικά 30 πλοία που προσφέρουν σύγχρονες, υψηλού επιπέδου μεταφορικές υπηρεσίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα πλοία του στόλου της ταξιδεύουν σε 4 χώρες, σε 59 μοναδικούς προορισμούς, προσεγγίζοντας 71 λιμάνια.

Η Συντονίστρια του Προγράμματος Μαίρη Κρητικού, σε συνεργασία με τον Καθηγητή Δανιήλ Μακρή, Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας του Στενού, την Βασιλική Πανταζή, αποσπασμένη εκπαιδευτικό του Υπουργείου Παιδείας και την Βάσω Ψαράκη, συγγραφέα/εικονογράφο, οργάνωσαν έξι συναντήσεις της δημιουργού με τους μαθητές/τριες που διδάσκονται τα ελληνικά σε σχολεία της Μεσσήνας.

Τα σχολεία που επισκέφθηκαν ήταν: το Λύκειο Ainis, το Δημοτικό/Νηπιαγωγείο Principe de Piemonte και το Λύκειο Francesco Maurolico.

Τα εικαστικά εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν, με αφορμή τα βιβλία της Βάσως Ψαράκη, «κινήθηκαν» στο χώρο της φαντασίας και του παραμυθιού.

Η Μάγισσα Σουμουτού, ο μάγος Αλμπραντρά και το κάστρο του, οι δράκοντες, οι πειρατές και τα καράβια τους, ήταν οι «ήρωες» που τα παιδιά κλήθηκαν να ζωγραφίσουν ή να δημιουργήσουν με υλικά τα οποία είχαν φτάσει από την Ελλάδα

Ο δράκοντας, 5 μέτρων, που ζωγράφισε η Βάσω Ψαράκη, με τις οδηγίες των παιδιών, τα οποία ταυτόχρονα επαναλάμβαναν ελληνικές λέξεις, όπως: μάτια, στόμα, δόντια, μουστάκι, φτερά… τα ενθουσίασε! Στη συνέχεια το κάθε παιδί μόνο του πια, δημιούργησε τον δικό του δράκοντα.

Στο νηπιαγωγείο τα παιδιά άκουσαν τα τραγούδια από το CD "Ξέρω τραγούδια να σας πω", τραγούδησαν, χόρεψαν και ζωγράφισαν πεταλούδες (Μια ωραία πεταλούδα).
Οι μαθητές και μαθήτριες των δύο Λυκείων έγιναν… πειρατές! Φορώντας τα… χαρτονένια πειρατικά τους καπέλα, τα οποία ζωγράφισαν αφήνοντας τη φαντασία τους να τους παρασύρει σε κρυμμένους θησαυρούς, ερημονήσια…, αρμένιζαν στις θάλασσες με τα καράβια που τα ίδια ζωγράφισαν.
Οι νηπιαγωγοί, οι δασκάλες και οι καθηγήτριές τους αντίστοιχα συμμετείχαν με μεγάλο ενθουσιασμό!
Στο εργαστήρι που πραγματοποιήθηκε στην Ελληνική Κοινότητα, τα μέλη της «δούλεψαν» με το βιβλίο «Το μικρό λεύκωμα της Φύσης», ζωγραφίζοντας μια δική τους στιγμή στη φύση γράφοντας ταυτόχρονα την ιστορία που έζησαν.
Σε όλους όσους πήραν μέρος στα εργαστήρια προσφέρθηκαν χρηστικά δωράκια, τα οποία είχε φροντίσει η SUPERFAST FERRIES να φτάσουν εγκαίρως στην Κοινότητα.
Το Σάββατο (18/5) οργανώθηκε ημερίδα με θέμα «Εκμάθηση της Νέας Ελληνικής γλώσσας». Μετά από ένα σύντομο χαιρετισμό της Μαίρης Κρητικού, Οι καθηγητές Δανιήλ Μακρής, Βασιλική Βούρδα και Σαλβατόρε Ντιένι, αναφέρθηκαν αντίστοιχα στις «Διδακτικές εμπειρίες», στο «Κέντρο ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑ και τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας στην Καλαβρία» καθώς και στην «Σχέση των Νέων Ελληνικών και των Γκρέκο της Καλαβρίας».
Στη συνέχεια η Βασική Πανταζή και η Βάσω Ψαράκη έκαναν μια αποτίμηση των εργαστηρίων στα σχολεία.
Μεταξύ άλλων η Β. Πανταζή είπε «Ζήσαμε όλη την εμπειρία της γνωριμίας μιας ενδιαφέρουσας προσωπικότητας, όπως η Βάσω Ψαράκη, όπου μαζί της παίξαμε, χορέψαμε και κατασκευάσαμε υπέροχες δημιουργίες. Όλες αυτές οι μικρές ενισχύσεις ελληνισμού ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά και τους έφηβους είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την δημιουργία ενός πυρήνα φιλελληνισμού στη Σικελία».

Η Β. Ψαράκη εστίασε στον τρόπο που «δούλεψε» με τα παιδιά και στον ενθουσιασμό που επικράτησε από όλες τις πλευρές!

Τέλος, έγινε η παρουσίαση του δίγλωσσου (ιταλικά-ελληνικά) βιβλίου «Φόρος τιμής στον Διονύσιο Σολωμό», εκδόσεις Κοροντζή, το οποίο εκδόθηκε με την ευγενική χορηγία της SUPERFAST FERRIES. Την καλλιτεχνική επιμέλεια και το εξώφυλλο του βιβλίου ανέλαβε η Διατσέντα Παρίση. Στο βιβλίο εμπεριέχονται οι ομιλίες, από την αντίστοιχη ημερίδα που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2017 από τους καθηγητές Δανιήλ Μακρή, Ντανιέλα Μπομπάρα, Τζιουζέππε Σπαθής και Αντρέα Τζιοβάννι Νότο.

Την παρουσίαση του βιβλίου έκανε ο εκδότης Κώστας Κοροντζής, ενώ πήραν το λόγο και οι Καθηγητές Δ. Μακρής, Α. Νότο και η Καθηγήτρια Ντ. Μπομπάρα.

Η Ημερίδα έκλεισε μέσα σε ένα εξαιρετικό κλίμα από τους συμμετέχοντες, οι οποίοι δέχθηκαν με μεγάλη χαρά από ένα αντίτυπο του βιβλίου και οι οποίοι είχαν κυριολεκτικά κατακλείσει την αίθουσα της Κοινότητας, από νωρίς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η SUPERFAST FERRIES κάνοντας την αρχή, ώστε να δημιουργηθεί μια δανειστική παιδική βιβλιοθήκη στο χώρο, έστειλε τα πρώτα βιβλία. Ακολούθησαν οι εκδόσεις Πατάκη και έπεται η συνέχεια…

Η ραδιοφωνική εκπομπή της ΕΡΤ "Φωνή της Ελλάδας " κάλυψε με σχετικές συνεντεύξεις όλες τις παραπάνω δράσεις.
Ένα ακόμη ταξίδι στα γράμματα, από το Πρόγραμμα που με πρωτοβουλία της δημιούργησε η SUPERFAST FERRIES, από το 2018, έφτασε στο τέλος του. Η επικοινωνία με την Ελληνική Κοινότητα του Στενού, θα συνεχιστεί, αφού στόχος της Εταιρείας είναι να βρίσκεται κοντά στις ανάγκες Ελληνικών Κοινοτήτων, σχολείων, Συλλόγων, με στόχο την διατήρηση της γλώσσας και του Πολιτισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου