Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

Φόβοι για μακροχρόνιο πόλεμο στη Λιβύη

Οχτώ χρόνια μετά τη στρατιωτική επέμβαση της Δύσης υπό το πρόσταγμα του ΝΑΤΟ που οδήγησε στην αιματηρή πτώση του καθεστώτος Καντάφι, η βορειοαφρικανική χώρα βυθίζεται στο χάος. Οι μάχες εντάθηκαν νότια της πρωτεύουσας της Λιβύης ενώ ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ προειδοποιούσε ενώπιον των κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας εναντίον «της έναρξης ενός μακρόχρονου και αιματηρού πολέμου».


Ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ και ο αυτοανακηρυγμένος Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) μάχονται εναντίον ένοπλων ομάδων που δηλώνουν πίστη στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), η οποία αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και έχει έδρα την πρωτεύουσα.

Η μάχη αυτή «μπορεί να οδηγήσει στον μόνιμο διχασμό της χώρας», τόνισε ο διπλωμάτης Γασάν Σαλάμε στους πρεσβευτές των χωρών-μελών του ΣΑ προσθέτοντας πως «η Λιβύη βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου».

Ζήτησε εξάλλου από το ΣΑ του ΟΗΕ να σταματήσει τη ροή των όπλων που φθάνουν στη χώρα, ενώ κανόνια ηχούσαν νότια της πρωτεύουσας.

Χθες, οι εχθροπραξίες επικεντρώνονταν στο Σαλαχουντίν, νότιο προάστιο της λιβυκής πρωτεύουσας όπου τα στρατεύματα της ΚΕΕ κέρδισαν έδαφος, όπως υποστήριξε ο εκπρόσωπός τους Μουστάφα αλ Μετζίι. Οι κρότοι από βλήματα του πυροβολικού ακούγονταν ως το κέντρο της Τρίπολης.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου που μπόρεσαν να αποκτήσουν πρόσβαση στην περιοχή του μετώπου (χθες) διαπίστωσαν ότι οι δυνάμεις της ΚΕΕ πράγματι προέλασαν αποσπώντας λίγα χιλιόμετρα εδάφους σε αυτό το προάστιο.

Να σημειώσουμε πως από την έναρξη της επίθεσης των δυνάμεων του στρατάρχη Χάφταρ την 4η Απριλίου, στις μάχες έχουν καταγραφεί 510 νεκροί και 2.467 τραυματίες, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα (προχθές) από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Οι στρατιωτικές θέσεις των δύο αντίπαλων πλευρών είναι σχεδόν παγιωμένες στα νότια προάστια της Τρίπολης, μολονότι οι δυνάμεις της ΚΕΕ απέσπασαν κάποια εδάφη που είχε κυριεύσει ο ΛΕΣ, χάρη στην αντεπίθεση που εξαπέλυσαν την 20ή Απριλίου.
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου