Δευτέρα 20 Μαΐου 2019

Δωρεάν στάθμευση με κλεψύδρες σε Βαυαρία και Βάδη -ΒυτεμβέργηΜε μία κλεψύδρα αντί των γνωστών καρτών χρονοχρέωσης μπορούν να παρκάρουν οι κάτοχοι αυτοκινήτων σε ορισμένες γερμανικές πόλεις. Πρόκειται για μία μέθοδο, που λειτουργεί εδώ και μερικά χρόνια με επιτυχία σε ορισμένες πόλεις της Βαυαρίας και της Βάδης – Βυτεμβέργης, ενώ πριν από λίγες ημέρες ξεκίνησε να εφαρμόζεται και στο Κλόπενμπουργκ της Κάτω Σαξωνίας.

Εκεί μπορούν πλέον να σταθμεύουν τα οχήματα με τις δημοτικές κλεψύδρες έως και ένα τέταρτο της ώρας δωρεάν, διευκολύνοντας έτσι τους οδηγούς που «πετάγονται κάπου» και επιστρέφουν γρήγορα στο αυτοκίνητό τους. Οι αρχέγονες συσκευές μέτρησης του χρόνου δίνουν λύση σε αυτό το πρόβλημα, καθώς οι γνωστές πλακέτες στάθμευσης στη Γερμανία προβλέπουν ως ελάχιστο χρόνο στάθμευσης τη μισή ώρα, ενώ τα εισιτήρια από ειδικά αυτόματα χρεώνουν συνήθως τουλάχιστον μία ώρα.Αντίθετα οι συγκεκριμένες κλεψύδρες είναι ρυθμισμένες για ολιγόλεπτες στάσεις, από 8 έως 15 λεπτά ανάλογα με την πόλη και προβλέπουν δωρεάν στάθμευση σε όλες τις δημοτικές και δημόσιες θέσεις στάθμευσης. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για «παρκόμετρα με άμμο» συγκεκριμένων προδιαγραφών, που διατίθενται είτε δωρεάν είτε για ελάχιστα ευρώ από τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες και πρέπει να στερεώνονται κατά τη διάρκεια της στάθμευσης κάθετα στην εσωτερική πλευρά του παραθύρου του οδηγού.

Μόλις τελειώσει η άμμος απαγορεύεται να ξαναγυρίσει ο οδηγός την κλεψύδρα, για να αρχίσει να μετράει πάλι ο χρόνος, γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις προβλέπεται το ίδιο πρόστιμο, σαν να έχει λήξει ο χρόνος σε μία κανονική κάρτα στάθμευσης. Να σημειώσουμε, ότι οι χαλασμένες κλεψύδρες αντααλλάσονται δωρεάν με καινούριες, ενώ ο δήμος της πόλης Κλόπενμπουργκ πούλησε μόνον την περασμένη Παρασκευή το πρωί περίπου 300 τέτοιες συσκευές!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου