Τρίτη 21 Μαΐου 2019

Εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων στην Ελληνική Κοινότητα Λουσάκας
Για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Την Κυριακή, 19 Μαΐου 2019,στον Ιερό Ναό Αγίου Αλεξάνδρου στη Λουσάκα, τελέστηκε αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. Ιωάννη, παρουσία του Επίτιμου Γενικού Προξένου της Ελλάδας στην Ζάμπια, του κ. Μιχαήλ Κρούπνικ, του Συντονιστή Εκπαίδευσης, κ. Γ. Βλάχου,
του προέδρου της σχολικής επιτροπής, κ. Γ. Λιακόπουλου, της εκπ/κού κα Δήμητρας Χωριανοπούλου, μαθητών γονέων και πλήθος παροίκων.

Μετά την Θεία Λειτουργία τελέστηκε Αρχιερατικό μνημόσυνο, το οποίο έγινε στην μνήμη των θυμάτων της Ποντιακής Γενοκτονίας, που φέτος συμπληρώνονται τα 100 χρόνια από την τέλεσή της. Αξίζει να αναφερθεί ότι τέθηκε σε προσκύνηση η ιστορική εικόνα του Αγίου Γεωργίου, πολύτιμο οικογενειακό κειμήλιο από τον τόπο καταγωγής του Σεβασμιοτάτου (Μουζαμάνα –Τραπεζούντας).

Ακολούθησε η ανάγνωση του μηνύματος του υφυπουργού Εξωτερικών, κ. Μάρκου Μπόλαρη, αρμόδιου για εκκλησιαστικά θέματα, από τον Επίτιμο Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Ζάμπια, τον κ. Μιχαήλ Κρούπνικ.

Στην επετειακή ομιλία του ο Σεβασμιότατος, με καταγωγή από τα Μουζαμάνα Τραπεζούντας (είναι ο μόνος Μητροπολίτης με αυτή την καταγωγή στην Αφρική) αναφέρθηκε αρχικά στον προπάππου του που ήταν ιερέας στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στα Μουζαμάνα. Κατόπιν τόνισε ότι η Γενοκτονία των Ποντίων φέρνει στις μνήμες όλων μας ένα από τα πιο φρικτά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όπου χρησιμοποιήθηκαν διάφοροι τρόποι αφανισμού όπως σφαγές, διωγμοί, εξάντληση από κακουχίες, βασανιστήρια, πείνα, δίψα, καθώς και πορείες θανάτου στην έρημο.

Χρειάζεται ανδρεία και θάρρος, συνέχισε ο Σεβασμιότατος, για να κρατάς επί αιώνες τις Θερμοπύλες της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού μέσα σε συνθήκες δύσκολες. Χρειάζεται ανδρεία και θάρρος να στέκεσαι όρθιος στις επάλξεις της πίστης και της πατρίδας. Ανδρεία και θάρρος που έδειξε ο Ποντιακός Ελληνισμός, που κράτησε την Ελληνικότητά του και την πίστη του, προτιμώντας να θυσιαστεί παρά να αφομοιωθεί, μένοντας έτσι με κάθε τρόπο και κάθε θυσία πιστός στα ιερά και τα όσια του Γένους. Τιμούμε και μνημονεύουμε τον πόνο και τις θυσίες των θυμάτων της Γενοκτονίας και δεν ξεχνούμε ότι η θυσία τους είναι χρέος μας για να διατηρήσουμε όσα οι πρόγονοι μας, μας κληροδότησαν.

Ο σεβασμός στη μνήμη των Ποντίων, που έχυσαν το αίμα τους, δεν αρχίζει και δεν τελειώνει μόνο σε αυτή την ημέρα. Τους χρωστάμε τη δικαίωση. Οφείλουμε να δικαιώσουμε τους χιλιάδες νεκρούς και πρόσφυγες του Πόντου και να συνεχίσουμε την προσπάθεια για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από τη διεθνή κοινότητα και την Τουρκία.

Τέλος, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Ιωάννης ανακοίνωσε ότι θα προτείνει στην Α.Θ.Μ. Πάπα και Πατριάρχη Αλεξάνδρειας και την περί αυτόν Αγία και Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου, η 19 Μαΐου να καθιερωθεί ως ημέρα Μνήμης και Προσευχής από το Παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής σε όλες τις Μητροπόλεις της Αφρικής.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των Πεσόντων της Ελληνικής Κοινότητας, ενός λεπτού σιγή και οι εθνικοί ύμνοι της Ελλάδας και της Ζάμπιας.Εκδήλωση για την αξία της ελληνικής γλώσσας στην Ελληνική Κοινότητα Λουσάκας και Περιχώρων, στη Ζάμπια – 19 Μαΐου 2019.

Εισηγητής Δρ. Γεώργιος Βλάχος, Συντονιστής Εκπαίδευσης

Ο κ. Βλάχος ξεκινώντας την εισήγησή του αναφέρθηκε αρχικά στο σημαντικό ρόλο της γλώσσας μας, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η γλώσσα μας εκφράζει τις αντιλήψεις του λαού μας, την πολιτισμική (cultural) και την πολιτιστική (civilizational) ιστορία του, την πνευματική καλλιέργεια και τον υλικοτεχνικό πολιτισμό. Έτσι μπορούμε εύκολα να διαπιστώσουμε πως δεν έχουμε να κάνουμε απλώς με ένα πολύτιμο ‘εργαλείο’ αλλά με μια αξία, ατομική και κοινωνική, που γίνεται ο φορέας της εθνικής μας ταυτότητας και της γενικότερης, πολιτισμικής και πολιτιστικής υπόστασης.

Κατόπιν έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στην εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας από την αρχαιότητα μέχρι την καθιέρωση της δημοτικής ως επίσημης γλώσσας του ελληνικού κράτους.

Στη συνέχεια κατέδειξε την αξία και παγκόσμια προσφορά της ελληνικής γλώσσας. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι:

Η ελληνική γλώσσα θεωρείται πολύτιμη για την παγκόσμια γλώσσα και τον πολιτισμό γιατί:


Σε αυτή στηρίζεται όχι μόνο η νέα ελληνική γλώσσα, αλλά και μια σειρά άλλων, όπως η λατινική και οι καλούμενες λατινογενείς γλώσσες (ιταλική, αγγλική, γαλλική κ.α.).


Δεν υπάρχει γλώσσα σήμερα που να μην έχει ελληνικές λέξεις.


Η ελληνική γλώσσα και η ελληνική γραφή γέννησαν και ανέπτυξαν τις επιστήμες και τις τέχνες αφού χρησιμοποιήθηκαν για να εκφράσουν την πιο καλλιεργημένη και φιλοσοφημένη σκέψη του αρχαίου κόσμου. Δεν είναι, βέβαια, τυχαίο ότι η διεθνής επιστημονική γλώσσα σχημάτισε και σχηματίζει και σήμερα τους περισσότερους όρους σε διάφορες περιοχές της επιστήμης (ιατρική, φυσική, φιλολογία, φιλοσοφία, θεολογία, τεχνολογία κ.ά.) καταφεύγοντας σε ελληνικές ρίζες, λέξεις ή συστατικά.


Η ελληνική γλώσσα και ελληνική γραφή είναι αυτές με τις οποίες γράφτηκε και διαδόθηκε η Χριστιανική θρησκεία σε όλο τον κόσμο.

Τέλος, ανέφερε ότι η ελληνική γλώσσα είναι διαχρονική και αποτελεί εξέλιξη και συνέχεια της γλώσσας της κλασικής ελληνικής φιλοσοφίας και της λογοτεχνίας. Τα διασωθέντα μέχρι σήμερα λογοτεχνικά, φιλοσοφικά, και ιστορικά κείμενα της αρχαιότητας, τα κείμενα της Αγίας Γραφής και των Πατέρων της Εκκλησίας, τα έργα της καθαρεύουσας και της δημοτικής, η γλώσσα του Σολωμού και του Κάλβου, του Παλαμά, του Ελύτη και του Ρίτσου, όλα αυτά μαζί τεκμηριώνουν και αντικατοπτρίζουν τη συνέχεια του Ελληνισμού και της ελληνικής γλώσσας από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας.

Κατόπιν παρουσιάστηκαν από τους μαθητές του σχολείου λέξεις-κλειδιά που πέρασαν από την ελληνική στην αγγλική γλώσσα και φράσεις που είπαν σημαντικοί άνθρωποι για την αξία της ελληνικής γλώσσας.

Η εκδήλωση έκλεισε με προβολή οπτικοακουστικού υλικού.

Κλείνοντας, ο Συντονιστής Εκπαίδευσης αναφέρθηκε στο καθήκον που έχουν όλοι (Γραφείο Εκπαίδευσης, δάσκαλος, Ελληνικό Προξενείο στη Λουσάκα, Ελληνική Κοινότητα, Μητρόπολη, γονείς) για τη διατήρηση και διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού σε ελληνικής και μη ελληνικής καταγωγής μαθητές, αλλά και ενήλικες. Αυτά μπορούν να επιτευχθούν μέσα από την καλή λειτουργία και στήριξη του σχολείου και μέσα από εκδηλώσεις πολιτιστικές. Δεσμεύτηκαν όλοι προς αυτή την κατεύθυνση.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ζάμπιας, κ.κ. Ιωάννης, ο επίτιμος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Ζάμπια, κ. Μιχαήλ Κρούπνικ. ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής κ. Γεώργιος Λιακόπουλος, η εκπ/κός κα Δήμητρα Χωριανοπούλου με τους μαθητές που συμμετείχαν και στην εκδήλωση, γονείς και πάροικοι.Ακολούθησε γεύμα που παρέθεσε η ελληνική κοινότητα.

Δρ Βλάχος Γεώργιος

Συντονιστής Εκπαίδευσης
Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στο Γιοχάνεσμπουργκ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου