Παρασκευή 10 Μαΐου 2019

Το ποδήλατο «κατακτά» τη ΒουδαπέστηΠιο φιλική προς τα ποδήλατα επιχειρεί να γίνει τελευταία χρόνια η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, Βουδαπέστη, χάρη σε έναν στόλο κοινόχρηστων ποδηλάτων και με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το πρότζεκτ BuBi (Budapest Bicycles) με μπάτζετ 3,5 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας τον Σεπτέμβριο του 2014, με τις υπηρεσίες που προσφέρει έκτοτε να διευρύνονται.

Για την πρώτη μισή ώρα, η χρήση των ποδηλάτων είναι δωρεάν, ενώ για εκείνους που επιθυμούν να τα κρατήσουν για περισσότερο χρόνο, το κόστος αυξάνεται σταδιακά. Στόχος είναι να διασφαλιστεί πως θα υπάρχουν πάντα διαθέσιμα ποδήλατα.

Σύμφωνα με το Euronews, η ετήσια συνδρομή κοστίζει 60 ευρώ, ενώ ήδη υπάρχουν 128 σταθμοί όπου μπορεί κανείς να βρει περισσότερα από 1.500 διαθέσιμα ποδήλατα.

Βάσει στοιχείων που παρουσίασε τον Φεβρουάριο η Κομισιόν, στα 4,5 χρόνια που «τρέχει» το πρότζεκτ, έχουν πραγματοποιηθεί 2,5 εκατ. διαδρομές με «πράσινα» ποδήλατα και έχουν καλυφθεί πάνω από πέντε εκατ. χιλιόμετρα.

Σαν αποτέλεσμα, η χρήση αυτή των ποδηλάτων έχει φέρει λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 800 τόνους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου