Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

Ανανεώνουν διπλώματα οδήγησης 95χρονων στην ΕλλάδαΗ απόλυτη αποτυχία του συστήματος εξετάσεων σε ηλικιωμένους για ανανέωση διπλώματος καταγράφεται στο Μηχανολογικό του Βόλου με γιατρούς να παραπέμπουν για διετή ανανέωση άδειας οδήγησης… 95χρονους. Η συγκεκριμένη διαδικασία έχει προβληματίσει και τον Ιατρικό Σύλλογο, ενώ καταγράφεται άρνηση των εξεταστών να μετέχουν στις εξετάσεις.

«Κινδυνεύει η ζωή μας. Οι υπερήλικες περνούν με κόκκινο, δεν σταματούν στα σήματα, δεν λογαριάζουν προτεραιότητα, πηγαίνουν σε κεντρικούς δρόμους στο αντίθετο ρεύμα και εμείς είμαστε μέσα στο αυτοκίνητό τους. Αυτή είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε» δήλωσαν εξεταστές στην εφημερίδα «Θεσσαλία», επισημαίνοντας πως η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο.

Οι ηλικιωμένοι εξετάζονται για την ανανέωση του διπλώματός τους με το δικό τους αυτοκίνητο, χωρίς την παρουσία δασκάλου οδήγησης – που θα ήλεγχε προληπτικά εάν κάτι πήγαινε στραβά – τα πεντάλ του οχήματος. Μόνη παρουσία μέσα στο όχημα είναι του εξεταστή. Εξεταστές αρνούνται να συμμετέχουν στις εξετάσεις καθώς πολλά αυτοκίνητα είναι βρώμικα ενώ ο Νόμος επιβάλλει να είναι καθαρά και καλούνται να αντιμετωπίσουν την αγχωτική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ηλικιωμένοι , οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στην εξέταση της πορείας.

«Δεν ακούν, δεν φορούν ακουστικά, πολλές φορές επαναστατούν και μας επιτίθενται γιατί δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα μαζί τους και δεν μπορούμε να τους εξετάσουμε. Υπάρχουν πολλοί που «κόβονται» συνεχώς και παρότι είναι 90 χρόνων επιμένουν να πληρώνουν παράβολο 15 ευρώ κάθε φορά για να επανεξετάζονται». Τα ερωτήματα για το εάν εξετάζονται οι ηλικιωμένοι είναι εύλογα. Στη Διεύθυνση αναρωτιούνται πως είναι δυνατόν να δίνεται παραπεμπτικό για εξετάσεις οδήγησης από γιατρούς όταν η εικόνα ενός υπερήλικα είναι αυτή της απόλυτης αδυναμίας και επισημαίνουν πως θα πρέπει να διερευνηθεί αν εξετάζουν οι γιατροί τους υποψηφίους ή τα γραφεία που αναλαμβάνουν τις διεκπεραιώσεις αναλαμβάνουν και την έκδοση των βεβαιώσεων.

«Είναι δυνατόν ένας άνθρωπος που είναι ασθενής και τον βλέπουμε εμείς που δεν είμαστε γιατροί να έχει μαζί του βεβαιώσεις. Ασθενής με τραχειοτομία, αδύναμος και ταλαιπωρημένος, ο οποίος ούτε να μας μιλήσει δεν μπορούσε ήρθε για εξετάσεις. Πως είναι δυνατόν να αναλάβουμε μια τέτοια περίπτωση», αναρωτιούνται οι εξεταστές.

Η εξέταση για ανανέωση οδήγησης των ηλικιωμένων στον Βόλο γίνεται σε πολυσύχναστους δρόμους στο Πεδίον του Άρεως, δίπλα σε σχολεία και συνεργεία.

Σημειώνεται ότι οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να δώσουν ξανά εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης μόλις συμπληρώσουν το 74ο έτος της ηλικίας τους και μάλιστα να επαναλαμβάνουν την διαδικασία κάθε τρία χρόνια, εκτός από τις ιατρικές βεβαιώσεις που θα προσκομίζουν. Όσοι είναι πάνω από 80 ετών θα πρέπει να δίνουν εξετάσεις για δίπλωμα κάθε δύο χρόνια.

Στον Βόλο γίνονται εξετάσεις τρεις ή τέσσερις ημέρες την εβδομάδα και εξετάζονται περίπου 30 ηλικιωμένοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου