Πέμπτη, 4 Απριλίου 2019

Μπρουνέι: Λιθοβολισμός για gay και μοιχούς, μαστίγιο στις αμβλώσεις!Αψηφώντας τη διεθνή κατακραυγή για την αυστηρή εφαρμογή από σήμερα της σαρία στο Μπρουνέι, που προβλέπει μεταξύ άλλων λιθοβολισμό για τους gay, ο σουλτάνος Χασανάλ Μπολκιάχ επιχειρεί να ενισχύσει την εικόνα του στα μάτια των μουσουλμάνων ψηφοφόρων καθώς η οικονομία εμφανίζει σημάδια κόπωσης.

Ο νέος ποινικός κώδικας έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων από χώρες, μη κυβερνητικές οργανώσεις και προσωπικότητες που ανησυχούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε αυτό το μικρό, αλλά πλούσιο σε υδρογονάνθρακες κράτος, στο νησί του Βόρνεο, αφού επεκτείνεται ο κατάλογος των αδικημάτων που τιμωρούνται με θάνατο συμπεριλαμβάνοντας πλέον την κλοπή, τη μοιχεία -για τους μουσουλμάνους- τον βιασμό και την προσβολή του προφήτη Μωάμεθ.

Σύμφωνα με τη σαρία, η πιο αυστηρή ποινή για την ομοφυλοφιλία είναι ο λιθοβολισμός μέχρι θανάτου. Οι gay άνδρες και γυναίκες στο Μπρουνέι είναι αντιμέτωποι με διακρίσεις εδώ και χρόνια. Μέχρι πρότινος η ανώτατη ποινή για ομοφυλοφιλικές πράξεις ήταν δέκα χρόνια κάθειρξη.

Η νέα νομοθεσία εισάγει επίσης την δημόσια μαστίγωση ως τιμωρία για την άμβλωση και τον ακρωτηριασμό για την κλοπή. Ποινικοποιεί επίσης την έκθεση των παιδιών των μουσουλμάνων σε θρησκευτικές πεποιθήσεις και πρακτικές κάθε άλλης θρησκείας πλην του ισλάμ.

Κύμα αντιδράσεων ανά την υφήλιο

Καθώς πλησίαζε η σημερινή ημέρα, κατά την οποία τίθεται σε εφαρμογή η νέα νομοθεσία, αυξήθηκαν οι διεθνείς επικρίσεις.

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ κατήγγειλε προχθές, Δευτέρα «τις απάνθρωπες και σκληρές ποινές» που προβλέπει η νέα νομοθεσία και ζήτησε την ακύρωσή τους.

Ο Αμερικανός ηθοποιός Τζορτζ Κλούνεϊ όπως και ο Βρετανός τραγουδιστής Έλτον Τζον απηύθυναν έκκληση για μποϊκοτάζ των εννέα πολυτελών ξενοδοχείων, που ανήκουν στον σουλτάνο του Μπρουνέι, έκκληση στην οποία ένωσαν τις φωνές τους και πολιτικοί από το Λος Άντζελες, όπου βρίσκονται δύο από τα ξενοδοχεία αυτά.

Στη Γαλλία το υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από τον σουλτάνο να «αποκηρύξει αυτό το νομοσχέδιο και να διατηρήσει το μορατόριουμ στην εκτέλεση της θανατικής ποινής που ισχύει από το 1957».

Οι ΗΠΑ υπογράμμισαν ότι η υιοθέτηση της νομοθεσίας είναι αντίθετη «στις διεθνείς υποχρεώσεις» του Μπρουνέι «απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ο Φιλ Ρόμπερτσον, αναπληρωτής διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκτίμησε ότι η νομοθεσία είναι «βάρβαρη στην ουσία της» και «επιβάλει απαρχαιωμένες ποινές για πράξεις που δεν θα έπρεπε να θεωρούνται καν έγκλημα».

O σουλτάνος του Μπρουνέι, Χασανάλ Μπολκιάχ (Φωτογραφία: ΑΡ) O σουλτάνος του Μπρουνέι, Χασανάλ Μπολκιάχ (Φωτογραφία: ΑΡ)

Ο σουλτάνος Χασανάλ Μπολκιάχ, που κυβερνά το Μπρουνέι με σιδηρά πυγμή από το 1967, δεν ανακοίνωσε επισήμως στη σημερινή του ομιλία την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας, όμως ζήτησε να ενισχυθεί το ισλάμ στη χώρα.

«Επιθυμώ να δω την ενίσχυση της διδασκαλίας του ισλάμ στη χώρα», τόνισε ο σουλτάνος, ζητώντας να ακούγεται το κάλεσμα για προσευχή σε όλους τους δημόσιους χώρους και όχι μόνο στα τεμένη, ώστε οι πιστοί να θυμούνται τις υποχρεώσεις τους.

Το Μπρουνέι είναι μία χώρα «δίκαιη και ευτυχισμένη», διαβεβαίωσε απαντώντας στους επικριτές του. «Οποιοσδήποτε έλθει στη χώρα θα έχει μια ευχάριστη εμπειρία και θα ζήσει σε ένα ασφαλές και αρμονικό περιβάλλον».

Ούτε οι Aρχές της χώρας επιβεβαίωσαν αμέσως την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας, όμως η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει το Σαββατοκύριακο ότι θα τεθεί σε ισχύ από σήμερα.

Ο σουλτάνος προσπαθεί να ενισχύσει την εικόνα του

Ο σουλτάνος, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους παγκοσμίως, είχε ανακοινώσει το 2013 την προοδευτική εφαρμογή της σαρία. Βάσει της νέας νομοθεσίας οι σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ ανδρών μπορούν να τιμωρηθούν έως και με λιθοβολισμό, ενώ αυτές μεταξύ γυναικών με έως και 10 χρόνια κάθειρξη. Ήδη από το 2014 είχαν υιοθετηθεί κάποιοι νόμοι που προέβλεπαν πρόστιμα ή ποινές φυλάκισης για τους επιδειξίες ή για όσους δεν προσεύχονται την Παρασκευή.

Προς το παρόν δεν μπορεί να εκτιμηθεί η αντίδραση του πληθυσμού απέναντι στην εφαρμογή της σαρίας, καθώς στο Μπρουνέι οι περισσότεροι από τους 435.000 κατοίκους αποφεύγουν να επικρίνουν τον σουλτάνο. Αυτός ωστόσο διαβεβαιώνει ότι έχει τη στήριξη της μουσουλμανικής κοινότητας, που αποτελεί το 70% του πληθυσμού, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο σουλτάνος προσπαθεί να ενισχύσει την εικόνα του ως μουσουλμάνος ηγέτης στα μάτια των πιο συντηρητικών, την ώρα που η οικονομία της χώρας, η οποία βασίζεται στο πετρέλαιο, δείχνει σημάδια κόπωσης.

Στην πραγματικότητα δεν είναι βέβαιο ότι θα εφαρμοστεί η πιο αυστηρή ποινή, ο λιθοβολισμός μέχρι θανάτου. Οι όροι για την καταδίκη σε αυτή την ποινή είναι ιδιαίτεροι: ο κατηγορούμενος θα πρέπει να ομολογήσει το έγκλημά του ή να το έχει διαπράξει ενώπιον τουλάχιστον τεσσάρων μαρτύρων που να είναι διατεθειμένοι να καταθέσουν.
matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου