Παρασκευή, 8 Μαρτίου 2019

Μυστήριο με άγνωστο που μοιράζει χρήματα στην Κωνσταντινούπολη

Πέπλο μυστηρίου έχει απλωθεί πάνω από την περιοχή Πέρα της Κωνσταντινούπολης, με τους κατοίκους (στην πλειοψηφία τους σκληρά εργαζόμενοι με χαμηλό εισόδημα) να βρίσκουν φακέλους με χρήματα στις πόρτες τους.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι φάκελοι παραδίδονταν από μια ομάδα ανθρώπων, ένας από τους οποίους ισχυρίστηκε πως ακολουθούν απλά εντολές του αφεντικού τους.

Όπως αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο κάθε φάκελος περιείχε 1000 τουρκικές λίρες (περίπου 163 ευρώ), ενώ στο μυστηριώδη ευεργέτη οι κάτοικοι έχουν δώσει το προσωνύμιο «Hizir», εμπνευσμένοι από το Κοράνι και τον ομώνυμο προφήτη που βοηθούσε όποιον είχε την ανάγκη του.

Ένας από τους «αποδέκτες» των φακέλων αποκάλυψε πως ένα πρωί που είχε ξυπνήσει για την προσευχή του, ένας νεαρός άντρας τον πλησίασε και αφού του έδωσε τον φάκελο, του είπε: «Πάρτε τον κύριε. Είναι για τα ψώνια σας». Ο νεαρός είχε βγει από ένα πολυτελές αυτοκίνητο, ενώ αρνήθηκε να αποκαλύψει το όνομα του αφεντικού του.

Ο Γιασάρ Μπιλγκίν, κάτοικος της περιοχής, μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Demirören αποκαλύπτοντας: «Δεν ξέρω ποιος το κάνει, αλλά χάρη σε αυτόν πολλά νοικοκυριά γεμίζουν με χαρά. Ο κόσμος χρειάζεται περισσότερους ανθρώπους σαν αυτόν».

«Δεν έχω δει ποτέ κάτι τέτοιο κατά τη διάρκεια της 40χρονης διαμονής μου σε αυτή τη γειτονιά… Αυτό θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για άλλους επιχειρηματίες. Τουλάχιστον 20 οικογένειες έλαβαν δωρεές για τις οποίες έχουμε ακούσει, αλλά ο αριθμός (των ευεργετημένων) είναι σίγουρα υψηλότερος», πρόσθεσε ο Μπιλγκίν.

Ο μυστηριώδης φιλάνθρωπος, σύμφωνα με άλλο κάτοικο του Χασκόι, εντοπίζει τα νοικοκυριά που έχουν περισσότερη ανάγκη και δωρίζει χρήματα ανάλογα με το βιοτικό τους επίπεδο. Έτσι, ενώ ορισμένα νοικοκυριά έλαβαν μόνο ένα φάκελο, άλλα έλαβαν μέχρι και τρεις.

«Ήμουν έτοιμος για τις πρωινές προσευχές. Καθώς βγήκα από το σπίτι, είδα κάποιους ανθρώπους να μιλάνε με την αδερφή μου. Είπαν ότι έδωσαν τα χρήματα για να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε τρόφιμα. Νόμιζα ότι ο φάκελος είχε το πολύ 200 λίρες (περίπου 33 ευρώ). Αλλά όταν το άνοιξα, είδα ότι περιελάμβανε 1.000 λίρες», δήλωσε ο Πασά αλί Μπιλγκίν. Όταν ο Μπίλγκιν ρώτησε το πρόσωπο που παρέδωσε το φάκελο, για το όνομα αυτού που μοιράζει χρήματα, η απάντηση που πήρε ήταν πως το όνομα του «αφεντικού» δεν μπορούσε να αποκαλυφθεί.

«Υπήρξαν μερικά νοικοκυριά που δεν έχουν πάρει χρήματα, αλλά πολλές οικογένειες έχουν λάβει δωρεές. Είμαι ένας από αυτούς που δεν έλαβα… Νομίζω ότι ο ευεργέτης είναι ένας παλιός κάτοικος της γειτονιάς που δεν έχει ξεχάσει τις ρίζες του, παρότι έγινε πλουσιότερος. Διαφορετικά, δεν θα ήταν δυνατό για έναν ξένο να γνωρίζει όσους έχουν ανάγκη» δήλωσε ένας άλλος κάτοικος, ο Ογκουζάν Ερζουρουμλού.

«Βλέπουν τα σπίτια που πραγματικά έχουν ανάγκη και αφήνουν φακέλους την πόρτα τους. Αλλά ποιος είναι και γιατί το κάνει, κανείς δεν ξέρει. Ακούσαμε ότι 10 με 15 οικογένειες έχουν πάρει χρήματα. Αλλά στη γειτονιά μας υπάρχουν κι άλλοι που έχουν ανάγκη. Τώρα έχουμε έναν άνθρωπο κοντά μας. Ο θεός να τον ευλογεί. Σε εμένα δεν έχουν έρθει, όμως σε αυτούς που πήγαν πραγματικά είχαν ανάγκη», δήλωσε ένας άλλος.

«Την περασμένη και την προπερασμένη εβδομάδα έγινε δύο φορές. Περίπου στις 06.30 το πρωί παραδόθηκε ο ένας φάκελος και στις 23.30 το βράδυ ο δεύτερος. Ο πατέρας μας τον έλαβε το πρωί. Μέσα στον φάκελο υπήρχαν 1.000 λίρες. 40 χρόνια ζω σε αυτήν την γειτονιά και δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο. Ο Θεός να τον έχει καλά. Θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλους επιχειρηματίες. Ο πατέρας μου έδωσε τα χρήματα σε συγγενείς του που τα είχαν ανάγκη. Ακούσαμε ότι 15 με 20 σπίτια παρέλαβαν φακέλους. Όμως, σίγουρα υπάρχουν περισσότερα. Κανείς δεν έχει πει κάτι ακόμη», σημείωσε ένας ακόμη κάτοικος της ίδιας γειτονιάς

CNN.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου