Σάββατο, 2 Μαρτίου 2019

Υπερδνειστερία: Μισό εκατομμύριο άνθρωποι ζουν σε χώρα που δεν υπάρχειΗ Τρανσνίστρια ή Υπερδνειστερία είναι "φωλιασμένη" μεταξύ Μολδαβίας και Ουκρανίας και έχει πληθυσμό 500.000 κατοίκους που μιλούν κυρίως ρωσικά. Για όλους εμάς όμως, δεν υπάρχει.


Κάποτε ήταν τμήμα της Μολδαβίας αλλά το 1990 κήρυξε την ανεξαρτησία της μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και τη συμμαχία της Μολδαβίας με τη Ρουμανία. Ακολούθησε ένας μικρής χρονικής διάρκειας πόλεμος, με περίπου 1.500 θύματα, ο οποίος έληξε χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. SHUTTERSTOCK

Η Υπερδνειστερία παρέμεινε ανεξάρτητη, ωστόσο δεν αναγνωρίζεται επισήμως ως κράτος. Τα χρήματα που χρησιμοποιούν οι κάτοικοί της είναι παντελώς άχρηστα εκτός τον συνόρων της, όπως και το διαβατήριό της.

Και αν δηλώνετε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να ταξιδέψετε ποτέ εκεί, τότε μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Όπως η Κούβα και η Βόρεια Κορέα, έτσι και η Υπερδνειστερία έχει γίνει τουριστικός προορισμός για όσους αναζητούν περιπέτεια και θέλουν να κάνουν ένα ταξίδι στον χρόνο.

Στην Υπερδνειστερία άλλωστε, η Σοβιετική Ένωση "ζει και βασιλεύει". Τα αγάλματα του Λένιν κοσμούν ουκ ολίγα σημεία των πόλεών της, όπως και εικόνες με κομμουνιστικό περιεχόμενο. SHUTTERSTOCK

Να σημειωθεί ότι η Υπερδνειστερία έχει μόνο ένα εμπορικό σήμα και αφορά από σούπερ μάρκετ και εστιατόρια μέχρι κινηματογράφους και ποδοσφαιρικές ομάδες. Πρόκειται για το Sheriff, το οποίο ξεκίνησε από έναν πρώην πράκτορα της KGB τη δεκαετία του 1990.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο Kvint Cognac Distillery. Πωλούνται 20 εκατ. μπουκάλια του ποτού κάθε χρόνο και σε αυτό οφείλεται το 5% του ΑΕΠ της "χώρας".
Υπερδνειστερία: Μισό εκατομμύριο άνθρωποι ζουν σε χώρα που δεν υπάρχει
 SHUTTERSTOCK
(Πηγή: New York Post)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου