Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019

Στην Αλβανία φοβούνται εμφύλιο – «Η ΕΕ έτοιμη να επέμβει»Για πιθανότητα «εμφυλίου πολέμου» στην Αλβανία κάνουν λόγο τοπικά Μέσα, που δείχνουν να ανησυχούν από την κλιμάκωση της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Όπως αναμεταδίδει το Βαλκανικό Περισκόπιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να αναλάβει την Αλβανία πριν χαθεί ο έλεγχος στη χώρα.

Μια τέτοια προοπτική μάλλον φαίνεται απίθανη, λέμε εμείς, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει δείξει ικανότητες χειρισμού τέτοιων θεμάτων, αλλά ας δούμε τι νομίζουν οι Αλβανοί.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, γράφουν, εξακολουθεί να παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την πολιτική κατάσταση στην Αλβανία.

Τα κόμματα έχουν βυθίσει τη χώρα σε μια βαθιά κρίση

Η Αλβανία στα πρόθυρα εμφυλίου

«Μετά από έντονα μηνύματα που απευθύνθηκαν σε όλους τους πολιτικούς, τόσο στον πρωθυπουργό Έντι Ράμα όσο και στους ηγέτες της αντιπολίτευσης, Λουλζίμ Μπάσα, Σαλί Μπερίσα, Μόνικα Κρυεμάδη, η ΕΕ έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου ότι η χώρα μας είναι στο κατώφλι ενός εμφυλίου πολέμου», γράφουν.

Αυτή η προειδοποίηση έγινε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι.

Χαρακτήρισε την κατάσταση ως πολύ δύσκολη και επικίνδυνη στην Αλβανία.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, υπάρχει ένας «εμφύλιος πόλεμος» μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

»Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για την σταθερότητα», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Με αυτό το έντονο μήνυμα προειδοποιεί όλους τους Αλβανούς πολιτικούς ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζεται για μια δυναμική αντιμετώπιση.

Γιατί «ειδικές υπηρεσίες» -οι Αλβανοί έχουν ψύχωση με τη συνωμοσιολογία, τους έχει μείνει κατάλοιπο από την τυραννίδα- «ενδέχεται να προκαλέσουν χάος στη χώρα».

Ποιο μήνυμα μετέφερε στην Αλβανία αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών

Το μήνυμα Ταγιάνι ακολούθησε δύο ημέρες μετά την άφιξη στην Αλβανία αντιπροσωπείας επτά βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι ευρωβουλευτές συναντήθηκαν με όλους τους πολιτικούς ηγέτες.

Τους παρότρυναν να βρουν λύση το συντομότερο δυνατόν, και όχι να εμβαθύνουν περισσότερο την κρίση.

Ωστόσο, τα κόμματα συνεχίζουν το «πινγκ πονγκ» κατηγοριών, αρνούμενα να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου και να σώσουν την Αλβανία από την αποσταθεροποίηση.

Αυτή η κατάσταση έχουν θέσει σε κίνηση τους Ευρωπαίους που φοβούνται έναν πραγματικό πόλεμο μεταξύ των κομμάτων.

Αυτός ήταν και ο λόγος που πρόεδρος του ΕΚ έστειλε έμμεσο μήνυμα ότι η ΕΕ θα αναλάβει την τύχη της Αλβανίας, γράφει η αλβανική «pamfleti».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου