Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

Σε κατάσταση απόλυτης φτώχιας χιλιάδες παιδιά στη ΣερβίαΙδιαίτερα ανησυχητική είναι η έκθεση της UNICEF για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται χιλιάδες παιδιά στη Σερβία. Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στη βαλκανική χώρα τουλάχιστον 115.000 παιδιά ζουν σε κατάσταση απόλυτης φτώχειας, ενώ από τα υπόλοιπα, για το 30,2% υπάρχει κίνδυνος να πέσουν κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με το γραφείο της UNICEF. Μόνο τα μισά παιδιά προσχολικής ηλικίας στη Σερβία παρακολουθούν προσχολική εκπαίδευση, ενώ για τα φτωχότερα παιδιά το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 9%. Από τα παιδιά που ζουν στους οικισμούς των Ρομά μόνο το 6% λαμβάνει προσχολική εκπαίδευση, αναφέρεται στην έκθεση.

Η UNICEF επισημαίνει ότι «η Σερβία, παρά την αλλαγή στάσης απέναντι στα παιδιά με προβλήματα ανάπτυξης και αναπηρίας, εξακολουθεί να είναι μια χώρα στην οποία αυτά τα παιδιά παραμένουν αποκλεισμένα από την κοινωνία, ιδιαίτερα τα παιδιά με πολύπλοκες ή σοβαρές μορφές αναπτυξιακών αναπηριών».

ADVERTISINGΤα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι, σχεδόν το 60% των κοριτσιών από τους οικισμούς των Ρομά παντρεύονται πριν από την ηλικία των 18 ετών και μόνο το ένα πέμπτο των παιδιών Ρομά παρακολουθούν γυμνάσιο. Το 32% των νεαρών Ρομά δεν πρόκειται ποτέ να βρει εργασία, αναφέρει η UNICEF.

Οι συνθήκες διαβίωσης των βρεφών, στον γενικό πληθυσμό, και η παρεχόμενη περίθαλψη έχουν βελτιωθεί σημαντικά και έτσι εξαλείφθηκε σχεδόν η θνησιμότητα των παιδιών πριν συμπληρώσουν έναν χρόνο ζωής.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στη Σερβία σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού κατά την προηγούμενη περίοδο και, όπως επισημαίνεται, «σχεδόν το 100% των παιδιών έχει μεγάλες πιθανότητες να παρακολουθήσει το δημοτικό σχολείο». Το ποσοστό αυτών που έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν την εκπαίδευση, ανέρχεται σε 89%.

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι τα παιδιά στη Σερβία έχουν σχετικά καλή πρόσβαση στις υπηρεσίες και μπορούν να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και την ψηφιακή τεχνολογία.

news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου