Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2019

Όλοι οι ρεμπέτες του ντουνιά στο 2ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου στη ΜελβούρνηΔεν ξέρω αν οι πρώτοι ρεμπέτες έβαζαν με το νου τους ότι η μουσική και τα τραγούδια τους θα ταξίδευαν τόσο μακριά στο χρόνο και τον κόσμο.

Στις αρχές του περασμένου αιώνα, στις γωνιές της Σμύρνης, της Πόλης, της Σύρου, της Θεσσαλονίκης, και του Πειραιά, άρχισαν να γράφονται οι πρώτες πενιές που έδιναν μελωδία στο παράπονο για τον πόνο της φτώχειας, του ξεριζωμού, της περιθωριοποίησης αλλά και του δυνατού έρωτα πότε με και πότε χωρίς ανταπόκριση.
Από εκείνα τα σκοτεινά καταγώγια της πατρίδας μέχρι τις απέραντες και φωτεινές Πολιτείες της Αμερικής, της Ευρώπης και της Αυστραλίας μεσολάβησε ένας αιώνας και μια μουσική – και όχι μόνο ιστορία που χρειάζεται εκατοντάδες σελίδες για να την καταγράψει κανείς.

Το σίγουρο είναι ότι το ρεμπέτικο πορεύτηκε περήφανα μέσα στις δεκαετίες, αποδεικνύοντας ότι κάθε τι αληθινό και γνήσιο παραμένει άφθαρτο και ευρέως αποδεκτό.
Σπάζοντας τα δεσμά της λογοκρισίας, του αποκλεισμού και του στιγματισμού αναδύθηκε από τους τεκέδες των αρχών του 20αι. στις κοσμικές πίστες και τα σαλόνια της καλής κοινωνίας της δεκαετίας του ’60.

Ανασυστήθηκε στις δεκαετίες του ’80 – ’90 με τα κουτούκια που έγιναν «μαστ» στη διασκέδαση της νεολαίας της εποχής. Σήμερα πλέον δεν γνωρίζει σύνορα κατακτώντας το μουσικό κοινό χωρών όπως ο Λίβανος, η Γερμανία, η Γαλλία, η Αμερική ακόμα και η Ιαπωνία!

Στην Αυστραλία το φέρνει δυναμικά για δεύτερη χρονιά η Ρεμπέτικη Σκηνή της Μελβούρνης με τη διοργάνωση του Φεστιβάλ Ρεμπέτικου, το Σάββατο 23 Μαρτίου στο Melbourne Recital Centre από τις 3 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ.

Μεγάλο όνομα του φετινού φεστιβάλ είναι οι Rebetien ενώ ξεχωρίζει και η εμφάνιση του διεθνούς άσσου του ρεμπέτικου Atsushi Tookaya από το Τόκιο της Ιαπωνίας. Στο φετινό φεστιβάλ θα παρουσιαστούν και εγχώριοι καλλιτέχνες που προσπαθούν να αναβιώσουν το ρεμπέτικο στην Αυστραλία.

neoskosmos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου