Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου 2019

Βεβήλωσαν τον τάφο του Καρλ Μαρξ στο ΛονδίνοΣτο στόχαστρο αγνώστων μπήκε ο τάφος του Καρλ Μαρξ, στο νεκροταφείο Χάιγκεϊτ, στο Λονδίνο.Το πιο παλιό και το πιο εύθραυστο τμήμα του μνημείου, μια μαρμάρινη πλάκα όπου αναγράφονται τα ονόματα των ανθρώπων που έχουν ταφεί εκεί, δέχθηκε πολλαπλά χτυπήματα από μεταλλικό όργανο, δήλωσε ο Ιαν Ντάνγκαβελ, διευθυντής της οργάνωσης που ασχολείται με τη συντήρηση του νεκροταφείου. «Το όνομα του Καρλ Μαρξ φέρεται να αποτέλεσε ιδιαίτερα στόχο, άρα δεν πρόκειται απλώς για μια πράξη βανδαλισμού εναντίον ενός μνημείου αλλά για στοχευμένη επίθεση εναντίον του Καρλ Μαρξ», πρόσθεσε.
Βεβήλωσαν τον τάφο του Καρλ Μαρξ


Ο Γερμανός φιλόσοφος μετακόμισε στο Λονδίνο το 1849 και έζησε στη βρετανική πρωτεύουσα μέχρι τον θάνατό του, το 1883. Αρχικά, ενταφιάστηκε στον τάφο της συζύγου του, αλλά το 1956 ανεγέρθηκε ένα νέο μνημείο, με μεγάλη προτομή. «Εργάτες όλου του κόσμου, ενωθείτε!», αναφέρει η επιγραφή του μνημείου, που έχει αποτελέσει και παλιότερα στόχο επίθεσης.

Η προτομή αποσπάστηκε, δέχθηκε επίθεση με αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό τη δεκαετία του 1970 και πασαλείφτηκε με μπογιά και συνθήματα. «Το να εκφράζει κάποιος τη διαφωνία του με τις ιδέες κάποιου άλλου καταστρέφοντας ένα μνημείο μοιάζει ένας ιδιαίτερα ακατάλληλος τρόπος διαπραγμάτευσης», δήλωσε ο Ντάνγκαβελ. «(Η ζημιά) δεν είναι ανεπανόρθωτη αλλά (το μνημείο) δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου