Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

Δίκη για τα «κιβώτια μπανάνας» με κοκαΐνη στη ΓερμανίαΑναμένεται να είναι μια από τις μεγαλύτερες δίκες για κοκαΐνη στα γερμανικά δικαστικά χρονικά. Η εισαγγελία του Λάντσχουτ άσκησε ποινικές διώξεις σε βάρος οκτώ ανδρών, οι οποίοι σύμφωνα με εξονυχιστικές αστυνομικές έρευνες φέρονται να διοχέτευσαν στη Γερμανία μεταξύ Σεπτεμβρίου 2017 και Απριλίου 2018 περίπου δύο τόνους κοκαΐνης. Οι άνδρες αυτοί βαρύνονται με κατηγορίες για συμμετοχή σε διεθνή εγκληματική οργάνωση και παράνομο εμπόριο απαγορευμένων ουσιών σε τεράστιες ποσότητες. Το σημαντικό όμως στοιχείο της υπόθεσης είναι ότι οι συλληφθέντες ενδέχεται να είναι εκτελεστικά μέλη «μεσαίας βαθμίδας» στο πλαίσιο ευρύτερου διεθνούς δικτύου διακίνησης ναρκωτικών, στην εξάρθρωση του οποίου εστιάζουν εδώ και καιρό οι γερμανικές αρχές.

Από τον Ισημερινό μέχρι την Αλβανία
Οι κατηγορούμενοι, σύμφωνα με τα στοιχεία των αρχών, διοχέτευσαν στη γερμανική αγορά ήδη από το φθινόπωρο του 2017 την επίμαχη ποσότητα κοκαΐνης μέσα σε κιβώτια μπανάνας. Κάποια από τα επίμαχα κιβώτια έφτασαν σε διάφορα γερμανικά σούπερ μάρκετ, όπου οι έκπληκτοι υπάλληλοι ανοίγοντάς τα αντί για μπανάνες βρήκαν κοκαΐνη. Στη συνέχεια η αστυνομία ακολούθησε τις διαδρομές των κιβωτίων, οι οποίες οδήγησαν στις αρχές σε ειδικό χώρο αποθήκευσης κιβωτίων με οπωροκηπευτικά. Από τον χώρο αυτό τα κιβώτια με την κοκαΐνη εξαφανίζονταν και διοχετεύονταν στη συνέχεια ανά τη Γερμανία και την Ευρώπη. Στις έρευνες συμμετείχαν περίπου 500 αστυνομικοί, τελωνειακοί υπάλληλοι και εισαγγελείς.

Το αρχικό σημείο εκκίνησης των «κιβωτίων μπανάνας» εντοπίζεται στον Ισημερινό, από όπου αποστέλλονταν σε γερμανική εταιρεία διανομής φρούτων και λαχανικών. Στη συγκεκριμένη γερμανική εταιρεία καταγράφηκαν την επίμαχη περίοδο κλοπές κιβωτίων μπανάνας. Πίσω από τις κλοπές βρίσκονταν μέλη εγκληματικών οργανώσεων από την Αλβανία. Στη γερμανική εταιρεία καταγράφηκαν συγκεκριμένα οχτώ μεγάλες κλοπές σε αποθήκες που διατηρεί στη Βαυαρία, τη Β. Ρηνανία-Βεστφαλία, την Έσση και το Ζάαρλαντ. Όπως κατέδειξαν βίντεο ασφαλείας οι δράστες ήταν επίσης οπλισμένοι. Μέσω τηλεφωνικών παρακολουθήσεων οι αρχές κατάφεραν να εντοπίσουν τα ίχνη των δραστών, φτάνοντας μέχρι το Αμβούργο, το Ανόβερο και το Άρενσμπουργκ. Έφοδοι σε ύποπτα σπίτια οδήγησαν τους αστυνομικούς στον εντοπισμό σημαντικών ευρημάτων: πολλών κιλών κοκαΐνης, όπλων και χρημάτων.DW

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου