Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2019

Η μικρή Ολλανδέζα που έγινε «δήμαρχος ποδηλασίας»Η εννιάχρονη Λότα Κροκ από το Αμστερνταμ, δεν πηγαίνει πουθενά χωρίς το ποδήλατό της. Ακόμη και στις χαοτικές -για τα ολλανδικά δεδομένα- ώρες αιχμής, εκείνη κυκλοφορεί με το ποδήλατό της και πέφτει πάνω σε εικόνες και καταστάσεις πολύ δύσκολες, ίσως και επικίνδυνες για ένα παιδί. Οπως το να βλέπεις ξαφνικά να έρχονται προς το μέρος σου τέσσερα διαφορετικά τραμ από τέσσερις διαφορετικές κατευθύνσεις.

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα του Guardian, η μικρή Λότα, είναι η πρώτη «δήμαρχος ποδηλασίας» στον κόσμο με περιοχή δικαιοδοσίας, ολόκληρο το Αμστερνταμ, μία από τις δημοφιλέστερες ποδηλατουπόλεις παγκοσμίως. Δουλειά της είναι να εμπνέει τους μικρούς ποδηλάτες να χρησιμοποιούν το ποδήλατό τους σε καθημερινή βάση και να ενημερώνει για τα εμπόδια και τα προβλήματα που συναντούν οι μικροί ποδηλάτες στον δρόμο τους.


Θα νόμιζε κανείς πως πρόκειται για την πιο εύκολη δουλειά του κόσμου σε μία πόλη γνωστή ως η παγκόσμια πρωτεύουσα του ποδηλάτου. Ο αριθμός των ποδηλάτων στην ολλανδική πρωτεύουσα φτάνει τα 881.000- περισσότερα από τους 850.000 κατοίκους της, ενώ το 63% του πληθυσμού, μετακινείται σε καθημερινή βάση με ποδήλατο.

Ενα τεράστιο πάρκινγκ ποδηλάτων στο κέντρο του Αμστερνταμ

Για τα παιδιά στο Αμστερνταμ όμως οι δρόμοι δεν είναι στρωμένοι με… τουλίπες, καθώς τα προβλήματα είναι αρκετά: «Τα τρία βασικότερα προβλήματα για εμάς είναι τα αυτοκίνητα, οι τουρίστες που χρησιμοποιούν ποδήλατα και τα σκούτερ. Τα αυτοκίνητα καταλαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος στους δρόμους, οι τουρίστες είναι απρόβλεπτοι και σταματούν απότομα εκεί που δεν το περιμένεις, ενώ τα σκούτερ, σχεδόν περνούν από πάνω σου».


Η Λότα απέκτησε τον τίτλο της νεότερης «δημάρχου ποδηλασίας» τον Ιούνιο του 2018, όταν κέρδισε έναν διαγωνισμό, που ζητούσε από παιδιά να προτείνουν λύσεις για το πώς η παιδική ποδηλασία θα μπορούσε να γίνει πιο ασφαλής και πιο διασκεδαστική.

Πηγή: PROTAGON

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου