Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2019

Ομογενής από την Αυστραλία δώρισε 500.000 δολάρια σε ανήμπορους Έλληνες

Με χαρά και ευγνωμοσύνη χαιρετίστηκε η δωρεά του ομογενή συμπαροίκου, Κώστα Μπερμπάτη που θα ενισχύσει την περίθαλψη τμήματος της ελληνικής κοινωνίας στην Ελλάδα που έχουν ανάγκη.
Μια δωρεά ύψους 500.000 δολαρίων, πραγματοποίησε ο ομογενής Κώστα Μπερμπάτη προς την Ελληνική Πρωτοβουλία Αυστραλίας (The Hellenic Initiative Australia).

Όπως ανέφερε στο Ελληνικό Πρόγραμμα ο κ. Κώστας Μπερμπάτης θα προσφέρει στον οργανισμό 100 χιλιάδες δολάρια κάθε χρόνο.

Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά σε προγράμματα υγειονομικής περίθαλψης μη-προνομιούχων στην Ελλάδα κυρίως για εμβολιασμούς σε περιοχές που σήμερα υποφέρουν, όπως στην Πελοπόννησο όπου τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε αύξηση των ποσοστών λοιμώξεων από ιλαρά.

Για το σκοπό αυτό θα συσταθεί μια επιτροπή κορυφαίων Ελληνοαυστραλιανών επαγγελματιών υγείας υπό τη προεδρία της Δρ Ελένης Ζορμπά της διευθύνουσας σύμβουλου αντιμετώπισης καρκίνου στην Αυστραλία. Η επιτροπή αυτή θα επιλέγει την ομάδα στην Ελλάδα που θα εφαρμόζει τα μέτρα δημόσιας υγείας.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Αυστραλίας κ. Νικόλαος Πάπας εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του προς τον κ. Μπερμπάτη για τη μεγάλη αυτή δωρεά σημείωσε ότι ο ομογενής επιχειρηματίας από τη Δυτική Αυστραλία βρίσκεται στο πλευρό της Ελληνικής Πρωτοβουλίας από την ίδρυση της και έχει και στο παρελθόν κάνει μεγάλες και σημαντικές δωρεές.
Ποιος είναι ο Κώστας Μπερμπάτης

Ο Κώστας Μπερμπάτης γεννήθηκε στην Πέρθη το 1946. Ο πατέρας από Εύβοια και η μητέρα από Μυτιλήνη, είναι πολύ γνωστός στην ελληνική κοινότητα της πολιτείας αφού η συμμετοχή του στα κοινοτικά άρχισε από τα νεανικά του χρόνια. Τη δεκαετία του 60 εξελέγη Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικής Νεολαίας Δυτικής Αυστραλίας. Διετέλεσε για χρόνια Πρόεδρος του Ελληνικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου ΔΑ, Γραμματέας της Ελληνικής Κοινότητας της πολιτείας, κηδεμόνας της Ελληνικής Κοινότητας και Γραμματέας του Ελληνικού Συμβουλίου. Επί του παρόντος είναι Κηδεμόνας της Ελληνικής Κοινότητας.

Η δωρεά του αυτή στο τομέα της υγείας δεν είναι τυχαία. Ο κ. Μπερμπάτης είναι καθηγητής φαρμακολογίας και θεωρείται σαν ένας από τους καλούς ερευνητές στατιστικολόγους στο τομέα της φαρμακολογίας και ιδιαίτερα ναρκωτικών. Το 1976 κέρδισε την υποτροφία Winston Churchill Fellowship και σπούδασε στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στην Αγγλία στον τομέα της επίδρασης των ναρκωτικών και των άσχημων αντιδράσεων σε αυτά. Ήταν ίσως και ο πρώτος Eλληνοαυστραλός επιστήμονας στον οποίο δόθηκε η υποτροφία αυτή. Εκπόνησε το διδακτορικό το 2012 μετά από μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ και το Πανεπιστήμιο του Monash στη Βικτώρια.

Ο Κώστας Μπερμπάτης και η σύζυγος Ρίτα είναι από τους μεγάλους δωρητές στο Ελληνορθόδοξο Σχολείο του Αγίου Ανδρέα. Με δωρεά δικιά του ($400.000) κτίστηκε το Γυμναστήριο του σχολείου που είναι αφιερωμένο στη μνήμη των γωνιών του Γιώργου και Δέσποινας Μπερμπάτη. Τα εγκαίνια του Γυμναστήριου έγιναν το 2016 παρουσία της χρυσής Ολυμπιονίκης Βούλας Πατουλίδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου