Κυριακή, 3 Φεβρουαρίου 2019

Η Αυστραλία «καίγεται» – Στους 46 βαθμούς έφτασε ο υδράργυροςΤο θερμότερο καλοκαίρι στην ιστορία της περνά η Αυστραλία την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και ο Καναδάς δοκιμάζονται από ένα πρωτοφανές κύμα ψύχους με θερμοκρασίες που θυμίζουν Βόρειο Πόλο.


Την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου, αφού μελετήθηκαν ενδελεχώς όλα τα στοιχεία του προηγούμενη μήνα, το Γραφείο Μετεωρολογίας της χώρας ανακοίνωσε ότι ο Ιανουάριος ήταν ο πιο «καυτός» μήνας στην ιστορία της. Το γεγονός περιγράφηκε ως πρωτοφανές.

Στις 24 Ιανουαρίου το θερμόμετρο στην Αδελαϊδα έφτασε τους 46,6 βαθμούς ενώ κατά τόπους άγγιξε και τους 50 δημιουργώντας τεράστια προβλήματα σε ανθρώπους, ζώα, φυτά αλλά και υποδομές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ουκ ολίγες περιπτώσεις παρατηρήθηκε φθορά στο οδόστρωμα ενώ έχουν αναφερθεί περιστατικά μαζικών θανάτων ζώων και ψαριών λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών.

Οι αρχές της χώρας προειδοποιούν τους κατοίκους, ιδιαίτερα αυτούς που συγκαταλέγονται στις ευπαθείς ομάδες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν τις περιττές μετακινήσεις και να κρατούν το σώμα τους ενυδατωμένο, καταναλώνοντας πολλά υγρά.

Την ίδια ώρα ερευνητές προειδοποιούν ότι αν δεν παρθούν γενναίες αποφάσεις για το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, τότε η Αυστραλία θα αντιμετωπίσει ακόμα πιο ισχυρά κύματα καύσωνα τα επόμενα χρόνια. Σ’ ένα παράδειγμα που δόθηκε, η Αδελαϊδα το 2100 θα υποφέρει για 22 μέρες το χρόνο από θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 40 βαθμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου