Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2019

Η Δανία σηκώνει φράχτη στα σύνορα με τη ΓερμανίαTην ανέγερση ενός φράχτη κατά μήκος των συνόρων της με τη Γερμανία ξεκίνησε η Δανία για να εμποδίσει την είσοδο αγριόχοιρων, που έχουν μολυνθεί με τον ιό της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων (ΑΠΧ).

Ο μήκους 70 χιλιομέτρων φράκτης αναμένεται να είναι έτοιμος μέχρι το φθινόπωρο.


Πρόκειται για μέτρο προληπτικού χαρακτήρα, προκειμένου να προστατευθεί η εγχώρια χοιροτροφία, αναφέρουν οι Αρχές. «Ο φράκτης και οι εντεινόμενες προσπάθειές μας να κυνηγήσουμε τους αγριόχοιρους θα σπάσει την αλυσίδα της μόλυνσης ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της Αφρικανική Πανώλης των Χοίρων στη Δανία», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Τροφίμων Γιάκομπ Έλεμαν Γιένσεν. «Υπάρχουν 11 δισεκατομμύρια λόγοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε να για εμποδίσουμε την ΑΠΧ στη Δανία», πρόσθεσε.

Ο ιός δεν επηρεάζει τους ανθρώπους (ούτε άμεσα, ούτε με κατανάλωση προϊόντων χοίρου ή αγριόχοιρου) αλλά προκαλεί αιμορραγικό πυρετό σε οικόσιτους χοίρους και αγριόχοιρους που οδηγεί στο θάνατό τους μέσα σε λίγες ημέρες. Εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Πολωνία πριν από πέντε χρόνια, όταν μπήκαν αγριόχοιροι στη χώρα από τη Λευκορωσία. Το Βέλγιο ανέφερε το πρώτο κρούσμα του τον περασμένο Σεπτέμβριο κοντά στα σύνορα με το Λουξεμβούργο και τη Γαλλία. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα στη Γερμανία.

Η Δανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς χοιρινού κρέατος στην Ευρώπη και διαθέτει 5.000 φάρμες όπου εκτρέφονται ετησίως περί τα 28 εκ. χοίροι.

Πηγή: 
 iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου