Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2019

Με «ευρω-μπλόκο» απειλεί η Βουλγαρία την ΠΓΔΜ

Σε σκοτσέζικο ντους υποβάλλει η Βουλγαρία την ΠΓΔΜ, λίγες μέρες μετά την κύρωση από το Κοινοβούλιο στα Σκόπια της συμφωνίας των Πρεσπών, απειλώντας να μπλοκάρει την ενταξιακή της διαδικασία στην Ε.Ε.

Συγκεκριμένα, η ΥΠΕΞ της Βουλγαρίας, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται υποχωρήσει ούτε κατ' ελάχιστον στις προϋποθέσεις που θέτει στην ΠΓΔΜ για να ανοίξουν οι ενταξιακές συνομιλίες.

Όπως είπε η Ζαχαρίεβα, μεταξύ των μη διαπραγματεύσιμων όρων της Σόφιας προς τα Σκόπια περιλαμβάνονται και οι σχέσεις καλής γειτονίας και η απόρριψη απομονωτικών και εθνικιστικών πολιτικών.

Επίσης, είπε χαρακτηριστικά ότι δεν πρέπει να υποκλέπτει κάποιος την ιστορία άλλου κράτους ή να αρνείται την κοινή τους ιστορία, και ξεκαθάρισε ότι η Βουλγαρία θα θέσει τους όρους της ξεκάθαρα.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως η Ελλάδα, έτσι και η Βουλγαρία έχει ζητήσει από την ΠΓΔΜ αναθεώρηση των βιβλίων ιστορίας της χώρας, ώστε να φαίνεται ότι οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ προέρχονται από βουλγαρική ρίζα και ομιλούν βουλγαρική διάλεκτο.

Πηγή: IBNA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου