Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2019

Νέα θεωρία για τον θάνατο του Μεγάλου ΑλεξάνδρουΗ ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η κληρονομιά και οι …εικασίες που συνοδεύουν τον Μακεδόνα στρατηλάτη και την ζωή του δεν παύουν να απασχολούν ακαδημαϊκούς ανά τον Κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό, μία νέα θεωρία για το θάνατό του, ήρθε στο προσκήνιο από μία ακαδημαϊκό στην μακρινή Νέα Ζηλανδία.

Πιο συγκεκριμένα η Δρ Κάθριν Χολ (Dr Katherine Hall), Senior Lecturer του University of Otag στην Dunedin School of Medicine, εκτιμά ότι ο Μεγάλος Αλέξανδρος δεν πέθανε λόγω μόλυνσης, αλκοολισμού ή δολοφονίας, όπως εικάζεται.

Αντίθετα, όπως υποστηρίζει η ίδια, απεβίωσε λόγω μίας νευρολογικής διαταραχής, του Guillain-Barré Syndrome (GBS).

Το GBS είναι μία σπάνια αλλά σοβαρή διαταραχή κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται σε υγιή νευρικά κύτταρα. Αυτό οδηγεί σε αδυναμία, μούδιασμα και μυρμήγκιασμα. Μπορεί τελικά να προκαλέσει παράλυση.

Η αιτία γι αυτή την κατάσταση είναι άγνωστη, αλλά τυπικά προέρχεται από μία λοιμώδη νόσο, όπως γρίπη στομάχου ή μόλυνση στους πνεύμονες.

Δεν υπάρχει θεραπεία ακόμη και σήμερα, αλλά ιατρική φροντίδα μπορεί να μειώσει την σοβαρότητα των συμπτωμάτων και να μειώσει την διάρκεια της ασθένειας.

Μπορεί να αρρώστησε από κάτι τέτοιο ο Μέγας Αλέξανδρος, 2.300 χρόνια πριν; Ναι, υποστηρίζει η Δρ Χολ του University of Otago.

Στο άρθρο της, το οποίο δημοσιεύτηκε στην «The Ancient History Bulletin», σημειώνει ότι προηγούμενες θεωρίες για τον θάνατο του Μακεδόνα στρατηλάτη δεν είναι ικανοποιητικές καθώς δεν έχουν εξηγήσει πλήρως το περιστατικό.

«Ειδικότερα, καμία δεν έχει προσφέρει μία πλήρη απάντηση που δίνει εύλογη και εφικτή εξήγηση για έναν παράγοντα που αναφέρεται σε μία πηγή ότι το σώμα του Αλεξάνδρου δεν έδειξε σημάδια αποσύνθεσης για 6 ημέρες μετά τον θάνατό του», έγραψε η ακαδημαϊκός.

«Οι Αρχαίο Ελληνες σκέφτηκαν ότι αυτό αποδείκνυε ότι ο Αλέξανδρος ήταν θεός. Αυτό το άρθρο είναι το πρώτο που προσφέρει μία απάντηση από τον πραγματικό Κόσμο», πρόσθεσε η ίδια.

Μαζί με την καθυστέρηση στην αποσύνθεση, ο Μακεδόνας, αναφέρεται ότι είχε πυρετό, πόνο στην κοιλιακή χώρα, προοδευτική, συμμετρική παράλυση προς τα πάνω και είχε τα λογικά του μέχρι λίγο πριν πεθάνει.

Η Δρ Χολ πιστεύει ότι η διάγνωση με GBS, στέκει τόσο από την ιστορική όσο και την ιατρική προοπτική. Σημειώνει ότι η περιγραφή πως είχε τα λογικά του, σπάνια έρχεται στην προσοχή των ειδικών.

Εκτιμά ακόμη πως ο Μέγας Αλέξανδρος είχε μία οξεία παραλλαγή νευροπάθειας του GBS, που οδήγησε σε παράλυση χωρίς σύγχυση και απώλεια συνείδησης.

Ο θάνατός του, ως περιστατικό περιπλέκτηκε ακόμη περισσότερο, καθώς εκείνη την εποχή η διάγνωση βασιζόταν στην αναπνοή και όχι στον σφυγμό, διευκρίνισε η ίδια. Η παράλυση στο σώμα του, θα είχε χαμηλώσει την ανάγκη για οξυγόνο και την εύκολη θέαση της αναπνοής.

Πιθανή απορρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος αυτόματα και με τις κόρες σταθερές και διεσταλμένες, δείχνουν πως η διατήρηση του, δεν ήταν λόγω θαύματος, αλλά επειδή δεν είχε ακόμη πεθάνει.

«Ηθελα να τονώσω νέα συζήτηση και διάλογο και πιθανώς να γραφτούν εκ νέου βιβλία της ιστορίας, υποστηρίζοντας ότι ο πραγματικός θάνατος του Αλεξάνδρου ήταν 6 μέρες από ό,τι είναι αποδεκτό. Ο θάνατός του μπορεί να είναι η πιο διάσημη περίπτωση ψευδοθανάτου ή λανθασμένης διάγνωσης θανάτου που έχει καταγραφεί ποτέ», δήλωσε η Δρ Χολ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου