Τρίτη, 1 Ιανουαρίου 2019

Εξαρθρώθηκε διεθνές κύκλωμα που διακινούσε κοκαΐνη στην ΕυρώπηΕγκληματική οργάνωση διεθνικού χαρακτήρα δραστηριοποιούμενη στη μεταφορά δια θαλάσσης με εμπορευματοκιβώτια, μέσω εμπορικών εταιρειών, μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης από την Νότιο Αμερική και ηρωίνης από την Ασία προς χώρες της Δυτικής Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, είτε ως προορισμός είτε ως χώρα διαμετακόμισης, εξαρθρώθηκε τα τελευταία 24ωρα.

Όσον αφορά στη χώρα μας, για την εξάρθρωση του παραπάνω κυκλώματος συνέβαλαν η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών των Η.Π.Α. (D.E.A.), το Λιμενικό Σώμα και το Σ.Δ.Ο.Ε..
Για την υπόθεση αυτή έχουν συλληφθεί συνολικά, τέσσερα μέλη του κυκλώματος, από τα οποία δύο αλλοδαποί, ηλικίας 40 και 48 ετών και ένας ημεδαπός ηλικίας 74 ετών συνελήφθησαν στη χώρα μας, ενώ σε παράλληλη επιχείρηση στο Εκουαδόρ συνελήφθη ένας επιπλέον αλλοδαπός.

Αναζητούνται δύο επιπλέον αλλοδαποί, ηλικίας 34 και 38 ετών, μέλη του κυκλώματος.

Ήδη η Αστυνομία του Εκουαδόρ, στις 25 Δεκεμβρίου είχε ανακοινώσει πως εντόπισε σε επιχειρήσεις που έγιναν μεταξύ άλλων και ένα κοντέινερ το οποίο περιείχε 176 κιλά κοκαΐνης και προοριζόταν για την Ελλάδα. Μάλιστα δημοσιοποίησε φωτογραφίες από το συγκεκριμένο κοντέινερ.

Στα πλαίσια των επιχειρήσεων αυτών, σύμφωνα με τις Αρχές του Εκουαδόρ εντοπίστηκαν σχεδόν 2 τόννοι κοκαΐνης που προορίζονταν για την Ολλανδία, την Ισπανία, κάποια ποσότητα για την Ελλάδα και την Αίγυπτο.

Σε βάρος των συλληφθέντων στην Ελλάδα σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, για παραβάσεις της νομοθεσίας Περί Εξαρτησιογόνων Ουσιών (διακίνηση ναρκωτικών σε διεθνικό επίπεδο) και τα – κατά περίπτωση - αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της πλαστογραφίας.

Επιπλέον στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης συνελήφθη ημεδαπός για παράβαση της νομοθεσίας Περί Εξαρτησιογόνων Ουσιών.

Για την πλήρη αποδόμηση και διακρίβωση όλου του εύρους της παράνομης δραστηριότητας των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, προηγήθηκε πολύμηνη διεθνής αστυνομική συνεργασία και εντατική ανταλλαγή και αξιοποίηση πληροφοριακών δεδομένων.
Φωτογραφία από Αστυνομία Εκουαδόρ
Φωτογραφία από Αστυνομία Εκουαδόρ


Στο πλαίσιο της εμπεριστατωμένης έρευνας, αναλύθηκαν σημαντικά στοιχεία και δεδομένα που προέκυψαν, αξιοποιήθηκαν ειδικές ανακριτικές τεχνικές και τεχνολογικά μέσα, ενώ δημιουργήθηκαν τα «προφίλ» (profiling) των εμπλεκομένων. 

Φωτογραφία από Αστυνομία Εκουαδόρ
Φωτογραφία από Αστυνομία Εκουαδόρ


Από την προανάκριση που διενεργήθηκε, αποκαλύφθηκε η μεθοδολογία δράσης, η ιεραρχική δομή των μελών και η διεθνικού χαρακτήρα δραστηριοποίηση και διασύνδεση μεταξύ τους.

Φωτογραφία από Αστυνομία Εκουαδόρ
Φωτογραφία από Αστυνομία Εκουαδόρ


Πιο αναλυτικά, από την έρευνα:

• σε πρώτη φάση, αποκαλύφθηκε η εγκληματική δράση διεθνικού κυκλώματος μεταφοράς, δια θαλάσσης με εμπορευματοκιβώτια, μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης από την Νότια Αμερική και ηρωίνης από την Ασία, προοριζόμενες για χώρες της Δυτικής Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας,

• στη συνέχεια ταυτοποιήθηκαν και εντοπίσθηκαν τα αρχηγικά μέλη του κυκλώματος που έδρευαν στην Ελλάδα, απ' όπου και διεξήγετο η χρηματοδότηση και ο συντονισμός των μεταφορών των ναρκωτικών.

Όπως διαπιστώθηκε η χώρα μας αποτελούσε, κατ' επιλογή της οργάνωσης, κέντρο «επιχειρηματικής» δραστηριότητας, εισαγωγής εμπορικών προϊόντων από την Ν. Αμερική και την Ασία, τα οποία αποτελούσαν «καμουφλάζ» για την ευχερή και απρόσκοπτη εισαγωγή των ναρκωτικών στη χώρα μας, ως πρώτο σημείο εισόδου τους στην Ευρώπη και

• διαπιστώθηκαν οι διακριτοί ρόλοι των μελών της οργάνωσης.

Ειδικότερα, η αρμοδιότητα των μελών της οργάνωσης, είχε ως εξής :

Ο 34χρονος αναζητούμενος αλλοδαπός ήταν ο διευθύνων την οργάνωση σε διεθνές επίπεδο, με άμεσους συνεργάτες του τον 74χρονο ημεδαπό και τον 48χρονο αλλοδαπό, οι οποίοι ήταν επιφορτισμένοι στην Ελλάδα, με τον συντονισμό, έλεγχο και διεκπεραίωση της μεταφοράς των ναρκωτικών.

Ο 40χρονος αλλοδαπός μαζί με τον 38χρονο αναζητούμενο αλλοδαπό, ήταν υπεύθυνοι για την μεταφορά και παράδοση των χρηματικών πόρων που απαιτούντο για την χρηματοδότηση της εκάστοτε μεταφοράς ναρκωτικών.

Συνολικά κατασχέθηκαν στην Ελλάδα και στο Εκουαδόρ :

• Κοκαΐνη βάρους -177- κιλών και -282- γραμμαρίων
• Ακατέργαστη κάνναβη βάρους -1- γραμμαρίου
• Δύο δισκία ναρκωτικών
• Μια ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας
• Δεκαέξι συσκευές κινητής τηλεφωνίας
• Τα χρηματικά ποσά των -118.231- ευρώ, -1.000.000-Ιρανικών ριάλ, -400- Ουγγρικών φιορινίων και -100- κορωνών Τσεχίας
• Δύο μηχανήματα μέτρησης χαρτονομισμάτων
• Επτά βιβλιάρια καταθέσεων διαφόρων Τραπεζών
• Δυο σημειωματάρια
• Μια τηλεφωνική ατζέντα
• Έξι ντοσιέ με ιδιόχειρες σημειώσεις
• Δυο διαβατήρια
• Ένα δελτίο ταυτότητας Σερβικών ΑρχώνΤα 176 κιλά κοκαΐνης που κατασχέθηκαν στο λιμάνι Γκουαγιακίλ του Εκουαδόρ, όπως είχε εξακριβωθεί στο τελευταίο στάδιο της έρευνας, θα παραλαμβάνονταν στο λιμάνι του Πειραιά, από τα μέλη του κυκλώματος στην Ελλάδα, μέσα σε ειδικά μετασκευασμένα εμπορευματοκιβώτια, με νόμιμο φορτίο ψαριών.

Από τα χαρακτηριστικά της οργάνωσης, σε συνδυασμό με τα μέσα που χρησιμοποιούσαν για την μεταφορά των ναρκωτικών και την επαγγελματική κατάρτιση και υποδομή που διέθεταν, οδηγούν στην εκτίμηση ότι τα προσδοκώμενα παράνομα κέρδη της εγκληματικής οργάνωσης υπερβαίνουν τα (5.000.000) ευρώ.

Σημειώνεται ότι από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών, έχει αναπτυχθεί διεθνής συνεργασία με τις ομόλογες Αρχές του Εκουαδόρ, για τη συνέχιση των ερευνών και την αποκάλυψη και άλλων μελών της οργάνωσης.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν για κυρία ανάκριση.

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου