Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου 2018

Ποινικοποιήθηκε στη Γαλλία η χρήσης βίας στα παιδιάΤο γαλλικό κοινοβούλιο υπερψήφισε νομοσχέδιο, το οποίο απαγορεύει στους γονείς να χειροδικούν έναντι των παιδιών τους.

Ο νόμος αποσκοπεί να διασφαλίσει ότι οι γονείς δεν θα κάνουν κατάχρηση της εξουσίας τους, καθώς σύμφωνα με υποστηριχτές του νομοσχεδίου περίπου το 95% των Γάλλων καταφεύγουν σε τιμωρίες που περιέχουν τη σωματική βλάβη στα παιδιά τους.

Το νομοσχέδιο τώρα θα πάει στην Γερουσία. Μολονότι η πρακτική αυτή έχει από πολλού απαγορευτεί στα γαλλικά σχολεία, προηγούμενες προσπάθειες να ποινικοποιήσουν τη χρήση βίας είχαν αποτύχει.

Ο βουλευτής Maud Petit, ο οποίος υποστήριξε το μέτρο ισχυρίστηκε ότι ο κυριότερος στόχος του είναι εκπαιδευτικός, προκειμένου να ενθαρρύνει τη γαλλική κοινωνία να αλλάξει τις απόψεις της πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

Η Γαλλία μέχρι στιγμής, όπως και άλλα ευρωπαικά κράτη, έχει ποινικοποιήσει τη βία κατά των παιδιών, ωστόσο υπάρχει ένα θολό πλαίσιο που την δικαιολογεί στους γονείς σε μικρό βαθμό. Το μέγεθος του βαθμού αυτού κρινόταν από το εκάστοτε δικαστήριο και αυτό συχνά προκαλούσε έντονες διαμαρτυρίες.

Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα τέσσερα μέλη της ίδιας οικογένειας συνελήφθησαν, αφού ξυλοκόπησαν ένα 9χρονο αγόρι μέχρι θανάτου στην πόλη του Mullhouse. Σύμφωνα με την αστυνομία το παιδί είχε αρνηθεί να κάνεις τις σχολικές εργασίες του και το χτύπησαν με μία σκούπα.

Αν το νομοσχέδιο περάσει από τη Γερουσία, Η Γαλλία θα γίνει η 55η στο κόσμο που θα έχει απαγορεύσει την βία κατά των παιδιών.

Με πληροφορίες από το AFP -eleftherostypos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου