Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου 2018

Εκατοµµύρια εργαζόμενοι στην ΕΕ ζουν κάτω απ' το όριο της φτώχειαςΜπορεί η ύφεση να είναι παρελθόν για τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όµως η φτώχεια καταγράφει ρεκόρ καθώς εκατοµµύρια εργαζόµενοι (και όχι µόνο άνεργοι πλέον) σε ολόκληρη την ήπειρο ζουν κάτω από το όριό της. Σύµφωνα µε στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat για το 2017, ένας στους δέκα εργαζόµενους στα κράτη-µέλη της ΕΕ ζει σε νοικοκυριό που επιβιώνει µε εισόδηµα κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Το συγκεκριµένο στοιχείο για τους περίφηµους «φτωχούς εργαζόµενους» (σ.σ. «working poor») παραµένει στο ίδιο επίπεδο ρεκόρ για δεύτερη συνεχόµενη χρονιά καθώς είναι το ίδιο µε το 2016.


Σύµφωνα µε τους ειδικούς, οι παράγοντες που εµποδίζουν αρκετούς εργαζόµενους από το να ζουν σε ένα νοικοκυριό µε ένα ικανοποιητικό εισόδηµα είναι πολλοί και σύνθετοι. Πιο συγκεκριµένα, οι ειδικοί αναφέρουν ως βασικότερους λόγους το ότι για παράδειγµα «δεν δουλεύουν ολόκληρο ωράριο», το ότι «υπάρχει µόνο ένας εργαζόµενος στην οικογένεια», το ότι «οι µισθοί (που µπαίνουν στο σπίτι) είναι εξαιρετικά χαµηλοί», καθώς και το ότι «οι τιµές των βασικών αγαθών αυξάνονται» την ώρα που «αρκετές κυβερνήσεις της Ενωσης έχουν προχωρήσει σε περικοπές σε επιδόµατα».

Από τα στοιχεία προκύπτει, επίσης, ότι η φτώχεια έχει αυξηθεί ανεξαρτήτως της σύµβασης εργασίας που έχει υπογραφεί.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου