Κυριακή, 9 Δεκεμβρίου 2018

Τορίνο: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά της σιδηροδρομικής σύνδεσης με τη ΛιόνΔεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Τορίνο για να διαδηλώσουν κατά του σχεδίου της σιδηροδρομικής σύνδεσης με τη Λιόν, που οι ίδιοι χαρακτηρίζουν «διασπάθιση δημοσίου χρήματος», την ώρα μάλιστα που η χώρα έχει ανάγκη από χρήματα για την παιδεία ή το σύστημα υγείας.

Οι διοργανωτές της διαδήλωσης έκαναν λόγο για μια «λαοθάλασσα» 70.000 ανθρώπων, τη «μεγαλύτερη συγκέντρωση» στην ιστορία του κινήματος. Στην πορεία συμμετείχαν συνταξιούχοι, νέοι και οικογένειες με παιδιά, ενώ πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες με το σύνθημα «Όχι στο TAV» μαζί με ένα τρένο με ζωγραφισμένο πάνω του έναν κόκκινο σταυρό.

Το σχέδιο Λιόν- Τορίνο, το κεντρικό τμήμα του οποίου είναι μια σήραγγα 57,5 χιλιομέτρων στις ιταλικές και γαλλικές Άλπεις, έχει πυροδοτήσει διαμαρτυρίες από την αρχή του, ιδίως από οργανώσεις προάσπισης του περιβάλλοντος. Ωστόσο, το κύριο σύνθημα στα χείλη των διαδηλωτών σήμερα ήταν η καταγγελία της «σπατάλης του δημοσίου χρήματος». Το κόστος μονάχα της σήραγγας υπολογίζεται το λιγότερο στα 8,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Υπάρχουν σημαντικότερα πράγματα στα οποία πρέπει να επενδύσουν όπως τα νοσοκομεία, τα σχολεία, οι δρόμοι» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μαουρίτσιο Αλφέρο, ηλικίας 60 ετών, εξηγώντας ότι του έκλεισαν ιατρικό ραντεβού για τον Σεπτέμβριο του 2019 στο νοσοκομείο της πόλης του, ελλείψει γιατρών.

Ο Ντομένικο Λαρομπίνα, ένας 31χρονος από το Τορίνο, θα προτιμούσε το Κράτος να «επενδύσει σε υποδομές με στόχο μια ανθρώπινη ανάπτυξη, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών κι όχι το κέρδος».

«Το μόνο που σκέφτονται είναι να γεμίσουν τις τσέπες τους, θέλουμε ένα διαφορετικό μέλλον που εγγυάται ένα πραγματικό σύστημα υγείας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας» υπογράμμισε από την πλευρά της η Ντάνα Λοριόλα, που ηγείται μεταξύ άλλων του κινήματος No Tav.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου