Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου 2018

Νέα Υόρκη: Χριστουγεννιάτικο Κονσέρτο του Καθεδρικού Ναού της Αγίας ΤριάδαςΟ Αρχιεπισκοπικός Καθεδρικός Ναός της Αγίας Τριάδας καλωσόρισε το κοινό για 42η χρονιά στο ετήσιο Χριστουγεννιάτικο Κονσέρτο του, την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου, στις 7.30 το απόγευμα.

Υπό την καθοδήγηση της μαέστρου, Evey Simon και του αναπληρωτή διευθυντή της Κώστα Τσουράκη ( Costas Tsourakis), η ορχήστρα παρουσίασε το έργο του συνθέτη Παβέλ Τσέσνοκοφ (Pavel Tchesnοkov) «Salvation is created» ή ελληνιστί, «Λύτρωσιν Απέστειλε». Επίσης ακούστηκαν τα «Τρία κάλαντα της Γέννησης» σε σύνθεση Stephen Paulus, υπό τη συνοδεία άρπας και όμποε.

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα καθόλη τη διάρκεια της βραδιάς ακούστηκαν χριστουγεννιάτικα τραγούδια από όλο τον χριστιανικό κόσμο, ενώ το ποίμνιο συμμετείχε και τραγούδησε με τη χορωδία τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια, «Away in a Manger» ,«Silent Night» , «Joy to the World».

«Κάθε χρόνο η χορωδία της Αρχιεπισκοπής προσφέρει ένα όμορφο πρόγραμμα για όλους μας, με τη συμμετοχή επαγγελματιών μουσικών. Η κλασική μουσική μας βάζει στο χριστουγεννιάτικο πνεύμα, ώστε να γιορτάσουμε τη γέννηση του Ιησού Χριστού. Ευχαριστούμε τη χορωδία μας, και τις όμορφες φωνές τους, που μας βοηθούν να απολαύσουμε αυτές τις γιορτές», δήλωσε στον Εθνικό Κήρυκα, ο π. Ιωάννης Βλάχος.

Παρόντες στο κονσέρτο ήταν ο Αιδεσιμότατος Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής Δημήτριος, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Δρ Κωνσταντίνος Κούτρας, και η Πρόξενος Λάνα Ζωχιού. Πάμπολλα άλλα μέλη της κοινότητας της ομογένειας έδωσαν το παρόν, όπως ο Δρ Γιώργος Λιακέας και η Δρ Μιράντα Κοφινά. Φυσικά δε θα μπορούσαν να είναι απόντα και μέλη της Φιλοπτώχου , όπως οι κυρίες Κατερίνα Μουτούση, Λίλιαν Ντ Αγκοστίνο και Μπες Νίκολας.
Μετά το τέλος του κονσέρτου, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής γέρων Δημήτριος απευθύνθηκε στο ποίμνιο λέγοντας : «Είθε η ιερή μουσική που ακούμε σήμερα να κατευθύνει τις καρδιές και το μυαλό μας στο θαυμαστό γεγονός της ενσάρκωσης του Θεού. Ο Υιός του Θεού κατέλθη φυσικά στη σφαίρα της ύπαρξής μας, ώστε με τη σειρά μας να ανέλθουμε με τη βοήθεια της χάριτος στο αιώνιο Βασίλειο της Αγάπης Του».

Η μαέστρος Evey Simon,που διοργανώνει το κονσέρτο για τέταρτη συνεχή χρονιά είπε στον «Ε.Κ.» : «Δουλεύουμε για το ετήσιο πρόγραμμα από τον Ιανουάριο. Παίρνει πολύ χρόνο και σκέψη και γίνεται πάντα με γνώμονα με το τι θα απολαύσει το κοινό. Επιπρόσθετα δε θέλουμε η μουσική να είναι κάθε χρόνο η ίδια. Μας αρέσει η πρόκληση».

Στην ερώτησή μας για τα όνειρά της για το μέλλον της χορωδίας η κα Simon, είπε : «Θα θέλαμε να έχουμε αρκετή στήριξη ώστε να παίξουμε όποια μουσική επιθυμούμε. Επίσης θα ήθελα κάποια στιγμή να μπορέσουμε να ‘βγάλουμε’ τη χορωδία και έξω απο την εκκλησία, έτσι ώστε και περισσότερος κόσμος να μπορέσει να την απολαύσει. Επίσης επιθυμούμε να δημιουργήσουμε και παιδική χορωδία, ώστε να επεκτείνουμε την κληρονομιά μας και να την παραδώσουμε και στην επόμενη γενιά. Για απόψε θέλαμε να μεταδώσουμε στο κοινό την ευτυχία και τη χαρά των γιορτών».

Μετά το κονσέρτο ακολούθησε δεξίωση υπό το φως κεριών στη αίθουσα «Οικογένειας Χιώτη» του Καθεδρικού. Εκτός από το δείπνο, έλαβε χώρα σιωπηλή δημοπρασία με σκοπό τη χρηματοδότηση του «Holy Trinity Cathedral Music Fund». Το ‘αντικείμενο’ της δημοπρασίας δεν ήταν άλλο από ένα ιδιωτικό ρεσιτάλ με τη σοπράνο Καρολίνα Πηλού (Karolina Pilou) και το βαρύτονο Κώστα Τσουράκη.

https://www.ekirikas.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου