Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2018

Βουτηγμένη στην κοκαΐνη η Ευρώπη - Έρευνα σοκ!Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Παρακολούθηση Ναρκωτικών και Τοξικομανίας προειδοποιεί για ανοδική προσφορά και διάθεση στην κοκαΐνη σε όλη την Ευρώπη. «Φαίνεται, ότι μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης εισάγονται στην Ευρώπη σε τακτική βάση», γράφει χαρακτηριστικά στην έκθεση του.


Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε «μια ποιοτική αλλαγή της φύσης της διακίνησης της κοκαΐνης». Ο διαρκώς αυξανόμενος ανταγωνισμός μεταξύ των διακινητών τους έχει ωθήσει στην αναζήτηση νέων τρόπων διεξαγωγής του λαθρεμπορίου κοκαΐνης.

Σύμφωνα με την έρευνα η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που έχουν γνωρίσει μεγαλύτερη άνοδο στους ανθρώπους, που εισάγονται πρώτη φόρα για θεραπεία πρωτοβάθμιας χρήσης σκόνης κοκαΐνης μεταξύ του 2014 και 2016. Η άνοδος αγγίζει το 30%, ενώ μαζί με την Ελλάδα αντίστοιχα ποσοστά παρατηρήθηκαν στη Γαλλία, στην Ιταλία, στην Ουγγαρία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Συνολικά τα τελευταία ευρωπαϊκά δεδομένα αποκαλύπτουν μια καθυστέρηση 12 ετών, μεταξύ της πρώτης φοράς που γίνεται χρήση σκόνης κοκαΐνης στην ηλικία των 22 και στην πρώτη θεραπεία για προβλήματα που συνδέονται με αυτήν στα 34» , αναφέρεται στην έρευνα με την πολυετή αυτή απόκλιση να εγείρει πολλά ερωτήματα, που δεν έχουν αποσαφηνιστεί ακόμη.Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι σε πολλές χώρε γίνεται χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου οι έμποροι να επικοινωνούν με τους χρήστες. Αγαπημένες εφαρμογές των λαθρεμπόρων φαίνονται να είναι το WhatsApp και το Telegram, καθότι οι συνομιλίες σε αυτά είναι εν μέρει κρυπτογραφημένες, και έτσι είναι πολλοί δύσκολο στις αρχές να παρακολουθήσουν τις συζητήσεις.Μάλιστα έχει αναπτυχθεί ένας ειδικός κώδικας επικοινωνίας που χρησιμοποιούν οι έμποροι για να διαφημίσουν το προϊόν τους, χρησιμοποιώντας εικονίδια που αναπαριστούν το χιόνι ή άλλες συνώνυμες λέξεις του «snow» που παραπέμπουν στην κοκαΐνη, προκειμένου να περνούν απαρατήρητοι και στις πιο διαδεδομένες πλατφόρμες, όπως το Facebook, το Instagram και το Twitter.


Η έκθεση διακρίνει δύο συστοιχίες σχετικά με την αύξηση της καθαρότητας της κοκαΐνης. Η πρώτη αφορά στις χώρες, όπου οι αυξήσεις έγιναν στον εθνικό μέσο όρο καθαρότητας, που ήταν πάνω από τον Ευρωπαϊκό μέσω όρο το 2014. Η δεύτερη αφορά τις χώρες που η καθαρότητα αυξήθηκε, ενώ ήταν ήδη στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.


Η Ελλάδα μαζί με την Γαλλία και τη Σλοβενία φαίνεται να αναδείχτηκαν πρωταθλητές στην πρώτη συστοιχία, ενώ στη δεύτερη κυριαρχούν η Δανία, το Η.Β. και η Ουγγαρία, όπως δείχνει το παρακάτω γράφημα.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο η Ευρώπη μετά την Βόρεια Αμερική είναι η δεύερη μεγαλύτερη αγορά κοκαΐνης παγκοσμίος. Το περασμένο έτος κατανάλωσαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση περίπου 2,3 εκατομμύριοι άνθρωποι μεταξύ 15 και 34 ετών το ναρκωτικό. Επειδή η τιμή του προϊόντος παραμένει σταθερή, η καραθαρότητά του κορυφώθηκε το 2016.

Οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά κατανάλωσης στην Ευρώπη είναι η Δανία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η κοκκαΐνη αποτελεί μάλιστα τοκυρίαρχο διεγερτικό, που χρησιμοποιείται από ενήικιες ομάδες ξεπερνώντας το MDMA και τις μεθαμφεταμίνες.

Τα γεωγραφικό πορτραίτο της χρήσηςεπιβεβαιώνεται μάλιστα από την ανάλυση δεοδμένων στα λύματα.
pagenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου