Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2018

Οι Μυκήνες και ο μυθικός κόσμος του Αγαμέμνονα.... στην ΚαρλσρούηΠάνω από 400 απαράμιλλης ομορφιάς και επιστημονικής σημασίας αρχαιότητες ταξίδεψαν στη Γερμανία και συγκεκριμένα στην Καρλσρούη προκειμένου να… συστήσουν στο κοινό τις Μυκήνες και τον μυθικό κόσμο του Αγαμέμνονα.
Η περιοδική έκθεση που φιλοξενείται στο Κρατικό Μουσείο της Βάδης και συνδιοργανώνεται από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εγκαινιάστηκε την περασμένη Παρασκευή.
Πρόκειται για αρχαιότητες που ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια συστηματικών ανασκαφών σε διάφορες περιοχές από τον 19ο αιώνα (Ταφικός Κύκλος Α’ των Μυκηνών) έως τις μέρες μας (έρευνα του λακκοειδή τάφου του Γρύπα Πολεμιστή το 2015).

Βασική ιδέα της περιοδικής έκθεσης είναι να παρουσιαστούν σύνολα και όχι μεμονωμένα αντικείμενα προκειμένου να φωτιστεί η καθημερινή ζωή των Μυκηναίων, η διοικητική οργάνωση των μυκηναϊκών βασιλείων, η ταφική αρχιτεκτονική και τα έθιμα ταφής, μέχρι την κατάρρευση του ανακτορικού συστήματος και τη διάσπαση της οικονομικής και πολιτικής «ενότητας» του μυκηναϊκού κόσμου. Ταυτόχρονα δόθηκε έμφαση και στην αφήγηση της ιστορίας των ανασκαφικών ερευνών.


(Φωτ.: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού)

Τα εκθέματα «συμπληρώνονται» από άφθονο οπτικό υλικό, βίντεο και πολυμέσα, ενώ έχει γίνει αναπαράσταση με τη χρήση παλαιού γύψινου αντιγράφου της Πύλης των Λεόντων στις Μυκήνες από το Μουσείο του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ και αναπαράσταση σε φυσικό μέγεθος της Αίθουσας του Θρόνου του μυκηναϊκού ανακτόρου.

Από τα αντικείμενα που ταξίδεψαν στη Γερμανία ξεχωρίζουν μία χρυσή νεκρική προσωπίδα και μία επιτύμβια στήλη από τον Ταφικό Κύκλο Α’ Μυκηνών, χρυσά δαχτυλίδια και ένας σφραγιδόλιθος από αχάτη από τον τάφο του Γρύπα Πολεμιστή, ένα χάλκινο «στέμμα» με επίστεψη χρυσού άνθους και συνθέσεις τοιχογραφιών από τη Μεσσηνία, η μικρογραφική τοιχογραφία πομπής γυναικών από τη Θήβα, ένα ταυρόσχημο ρυτό από τη Μαγνησία, καθώς και ταφές πολεμιστών από τα Χανιά, την Αχαΐα, την Αιτωλοακαρνανία και την Ηλεία.


(Φωτ.: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού)

Εκπαιδευτικά προγράμματα συμπληρώνουν τη μεγάλη αυτή περιοδική έκθεση, ο κατάλογος της οποίας με κείμενα έγκριτων αρχαιολόγων, λήμματα και πλούσια εικονογράφηση θα αποτελέσει βασικό εγχειρίδιο αναφοράς για τη μυκηναϊκή αρχαιολογία στον γερμανόφωνο κόσμο. Σήμερα ολοκληρώνεται και το τριήμερο διεθνές συμπόσιο στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, ενώ το Σάββατο σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης βρέθηκε επί τάπητος το θέμα της αντιμετώπισης της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου