Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2018

Γερμανία: Αποζημιώσεις στα παιδιά που σώθηκαν από το ΟλοκαύτωμαΤο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την καταβολή εφάπαξ αποζημίωσης ύψους 2.500 ευρώ στους επιζώντες του προγράμματος «Kindertransport», το οποίο φρόντιζε για την ασφαλή μεταφορά παιδιών Εβραίων, που διώκονταν από την ναζιστική Γερμανία, στη Βρετανία κατά το διάστημα 1938-1940.
«Αυτή η εφάπαξ καταβολή αποτελεί φόρο τιμής στην ιδιαίτερη μοίρα αυτών των παιδιών. Αναγκάστηκαν να αφήσουν τις οικογένειές τους σε καιρό ειρήνης και, σε πολλές περιπτώσεις, να μην τις ξαναδούν ποτέ», δήλωσε ο κ. Μάρτιν Τσαουντχούρι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τσαουντχούρι, από την 1.1.2019 θα λειτουργεί Ταμείο, το οποίο θα διεκπεραιώνει τις υποθέσεις όσων δικαιούνται την αποζημίωση. Όπως τόνισε ο ίδιος, η γερμανική κυβέρνηση «γνωρίζει καλά ότι τα χρήματα δεν μπορούν να αναπληρώσουν την απροσμέτρητη οδύνη των θυμάτων των ναζιστικών εγκλημάτων», ωστόσο πρόσθεσε πως η Γερμανία έχει καταβάλει ως τώρα 75 δισεκατομμύρια σε ανάλογες αποζημιώσεις.

Το πρόγραμμα «Kindertransport» οργανώθηκε μετά την «Νύχτα των Κρυστάλλων», τον Νοέμβριο του 1938 και το πογκρόμ που εξαπέλυσαν οι Ναζί εναντίον Εβραίων σε όλη την Γερμανία. Η Οργάνωση Refugee Childrenφυγάδευσε περίπου 10.000 παιδιά κυρίως εβραϊκών οικογενειών, ηλικίας 3-17 ετών, με τα πρώτα 196 παιδιά που έφθασαν στο Χάργουιτς τον Δεκέμβριο του 1938 να έχουν διαφύγει από εβραϊκό ορφανοτροφείο του Βερολίνου. Το κίνημα δραστηριοποιήθηκε εκτός από την Γερμανία, στην Αυστρία, στην Πολωνία και στην Τσεχοσλοβακία.

Η φροντίδα και η εκπαίδευση των παιδιών υποστηρίχθηκε αποκλειστικά από ιδιώτες και οργανισμούς και υπήρχε η πεποίθηση ότι επρόκειτο για προσωρινό μέτρο και ότι όσα παιδιά δεν ήταν ορφανά, θα επέστρεφαν στις οικογένειές τους. Η τελευταία άφιξη παιδιών μέσω του «Kindertransport» έγινε από την Ολλανδία στις 14 Μαΐου 1940, μία ημέρα πριν από την ολλανδική συνθηκολόγηση.

Από τη μεριά του, ο εκπρόσωπος της Διάσκεψης για τις αποζημιώσεις,Στούαρτ ‘Αιτζενστατ δήλωσε για τα θύματα των Ναζί: «Έπειτα από μια ζωή χωρίς τους γονείς και τις οικογένειές τους, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι μπορεί και πάλι να αναπληρώσει την απώλειά τους. Λαμβάνουν μόνο μια μικρή έκφραση δικαιοσύνης».

Ανάμεσα στα παιδιά που σώθηκαν μέσω του προγράμματος «Kindertransport», τα περισσότερα εκ των οποίων δεν ξαναείδαν ποτέ τους γονείς τους, ήταν οι μετέπειτα Νομπελίστες της Φυσικής ‘Αρνο Πενζίας και της ΧημείαςΓουόλτερ Κον, καθώς και πολλοί άλλοι επιστήμονες, αλλά και εκπρόσωποι του χώρου της πολιτικής, των τεχνών κλπ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP /Markus Schreiber

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου