Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου 2018

"Θρακιώτικη Βαρβάρα" από το Πολιτιστικό Σύλλογο "Ακρίτας" ΝτύσσελντορφΤην Κυριακή 09 Δεκεμβρίου, με αφορμή την γιορτή της Αγίας Βαρβάρας στις 04 Δεκεμβρίου, θα προσφέρουμε στο ενοριακό κέντρο του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Ντίσσελντορφ, μετά την λειτουργία καφέ, γλυκό και "βαρβάρα". Οι κυρίες του συλλόγου θα δείξουν και θα εξηγήσουν πως φτιάχνεται.
Το γλύκισμα της "βαρβάρας", που είναι χαρακτηριστικό παραδοσιακό φαγητό της Θράκης, φαίνεται ότι έχει την αρχή του σε κάποιες δοξασίες: παλιά πίστευαν ότι η Αγία Βαρβάρα γύριζε τα βράδια από σπίτι σε σπίτι και έδιωχνε την ευλογιά, γι’ αυτό μάλιστα άλειφαν το τζάκι με ασβέστη και έκαιγαν συνεχώς φωτιά, όταν υπήρχε επιδημία. Έβαζαν εκεί κοντά ένα πιάτο με “βαρβάρα”, για να φάει και να φύγει ευχαριστημένη η Αγία.
Κατά μία παράδοση κάποτε οι Τούρκοι, θέλοντας να εξοντώσουν το χριστιανικό πληθυσμό, αποφάσισαν να δηλητηριάσουν το αλεύρι. Εμφανίστηκε όμως η Αγία Βαρβάρα, προειδοποίησε τους Χριστιανούς και τους υπέδειξε να φτιάξουν με το σιτάρι “βαρβάρα” και να τρέφονται με αυτό για κάποιες μέρες. Όταν οι Τούρκοι είδαν ότι οι χριστιανοί δεν είχαν πεθάνει, φοβήθηκαν και δεν τους ξαναενόχλησαν...


Από τότε καθιερώθηκε να παρασκευάζεται η “βαρβάρα” κατά την ημέρα της εορτής της Αγίας (4 Δεκεμβρίου). Ο τρόπος παρασκευής της βαρβάρας παρουσιάζει πολλά αρχαϊκά στοιχεία και την “πανσπερμία”: χρησιμοποιούν σιτάρι, ζάχαρη, αμύγδαλα, σταφίδες, ρόδια, ψιλοκομμένα φρούτα, σουσάμι, καρύδια, κανέλα.

Το γεγονός, ότι σύμφωνα με το έθιμο τα παιδιά έβγαιναν κάθε τέτοιο πρωινό από τα σπίτια τους κρατώντας στα χέρια τους από το χερουλάκι τσίγκινα δοχεία με τη "βαρβάρα" του σπιτιού τους και τη μοίραζαν στα σπίτια της γειτονιάς, δεν μπορεί παρά να φέρει στο νου μας τη μεγάλη αξία της ανιδιοτελούς προσφοράς στο συνάνθρωπο.

Σήμερα, στη δυσμενή οικονομική κατάσταση που ζούμε, αν κάθε μέρα προσφέραμε ένα πιάτο φαγητό σ’ έναν συνάνθρωπό μας, ίσως τότε να ήταν λιγότεροι οι άνθρωποι που πεινάνε.
Μπορούμε λοιπόν σήμερα να επικεντρωθούμε και σ’ αυτή την πλευρά του εθίμου της θρακιώτικης βαρβάρας και να βρούμε ο καθένας το δικό του τρόπο να βοηθήσουμε αυτούς που μας έχουν ανάγκη.

Παροιμίες:
Άγια Βαρβάρα βαρβαρώνει, Άγιος Σάββας σαββανώνει
Αϊ Νικόλας παραχώνει κι Αϊ Σπυρίδωνας γλιτώνει.

Θα χαρούμε να παραβρεθείτε την Κυριακή 09.12. στο ενοριακό κέντρο της πόλης μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου